‘Zes keer meer crèches failliet na bezuinigingen’

Een kinderdagverblijf in Haarlem. Veel kinderopvangorganisaties gingen afgelopen jaar failliet door de bezuinigingen op de ouderbijdrage. Foto ANP / Koen Suyk
Een kinderdagverblijf in Haarlem. Veel kinderopvangorganisaties gingen afgelopen jaar failliet door de bezuinigingen op de ouderbijdrage. Foto ANP / Koen Suyk Een kinderdagverblijf in Haarlem. Veel kinderopvangorganisaties gingen afgelopen jaar failliet door de bezuinigingen op de ouderbijdrage. Foto ANP / Koen Suyk

Er hebben vorig jaar zes keer zoveel kinderopvangorganisaties de deuren moeten sluiten als in 2011. Dat meldt het AD op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel.

Van de 2200 crèches gingen er 73 organisaties failliet, tegen 12 in het jaar daarvoor. Een vijfde van alle crèches kampt bovendien met betalingsproblemen. De problemen zouden vooral komen door de bezuinigingen van de overheid op de kinderopvang. Ook maken ouders minder vaak gebruik van de kinderopvang om op kosten te besparen.

In de krant zegt Judith de Jonge Baas van het Waarborgfonds Kinderopvang dat zowel kleine als grote organisaties het moeilijk hebben:

“Wij horen van banken en de Belastingdienst dat drie- a vierhonderd bedrijven een langdurige betalingsachterstand hebben. Veel bedrijven hebben weinig vlees op de botten. Als je bezetting dan terugloopt, steven je al snel op een faillissement af.”

De kinderopvangbranche vindt dat de bezuinigingen vernietiging van kapitaal zijn. Als er over een paar jaar tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan is goede kinderopvang weer nodig, zegt Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang.