‘Wielrennen zou Olympische status kunnen verliezen door Armstrong’

Wielrennen zou uit het Olympische programma kunnen worden gegooid nu Lance Armstrong zijn verleden als dopinggebruiker naar verluidt aan Oprah Winfrey heeft toegegeven. En het mondiale antidopingbureau WADA wil een verklaring onder ede van de oud-wielrenner.

Lance Armstrong tijdens het interview met Oprah Winfrey, waarin hij naar verluidt toegeeft doping te hebben gebruikt.
Lance Armstrong tijdens het interview met Oprah Winfrey, waarin hij naar verluidt toegeeft doping te hebben gebruikt. Foto Reuters / Harpo Studios, Inc / George Burns

Wielrennen zou uit het Olympische programma kunnen worden gegooid nu Lance Armstrong zijn verleden als dopinggebruiker naar verluidt aan Oprah Winfrey heeft toegegeven. Als blijkt dat de internationale wielerfederatie UCI ook in gebreke is gebleven, komt de wielersport in gevaar, zegt Dick Pound, lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en voormalig voorzitter van het antidopingbureau WADA vandaag tegen persbureau Reuters.

Armstrong zou in het interview gezegd hebben dat hij bereid is te getuigen tegen bestuurders in de wielerwereld die op de hoogte waren van de dopingpraktijken. Het zou dan voornamelijk gaan om bestuurders van wielerunie UCI, zoals de oud-voorzitter, de Nederlander Hein Verbruggen en de huidige UCI-voorzitter Pat McQuaid. Ook zou hij tegen officials van zijn voormalige ploeg US Postal willen getuigen. Hij zou niet van plan zijn te getuigen tegen andere wielrenners.

Als de UCI inderdaad onjuist heeft gehandeld, zou het IOC mogelijk geen andere keuze meer hebben dan het wielrennen als olympische sport te schrappen en afstand van de sport te nemen, aldus Pound. Hij zegt:

“De enige manier om de sport op te schonen is als al deze mensen [wielrenners] zeggen: ‘Hé, wij nemen niet langer deel aan de Olympische Spelen. Maar dat willen we wel, dus laten we onze plaats daar terugverdienen’”

Pound haalt ook meteen uit naar wielerbond UCI: “Het IOC zou het weer moeten oplossen, de UCI staat niet bekend om zijn sterke acties tegen dopinggebruik.”

De uitspraken volgen op de bevestiging van Oprah Winfrey dat Armstrong in een interview met haar toegeeft doping te hebben gebruikt. Het interview werd maandag opgenomen en wordt van donderdag op vrijdag in de Verenigde Staten uitgezonden.

Antidopingbureau WADA wil bekentenis onder ede van Armstrong

Het mondiale antidopingbureau WADA, waar Pound eerder voorzitter van was, liet vandaag in reactie op de vermeende bekentenis aan Oprah weten ook een bekentenis onder ede van Armstrong te eisen. Pas dan wil de organisatie de levenlange schorsing van de wielrenner heroverwegen. Algemeen directeur David Howman van de mondiale antidopingwaakhond verklaarde dat.

WADA moedigt alle atleten weliswaar aan om dopinggebruik toe te geven, stelt Howman, maar die informatie moet wel worden doorgespeeld aan de autoriteiten:

“Alleen als Armstrong een volledige bekentenis onder ede aflegt, en de antidopingautoriteiten alles vertelt wat hij over dopingactiviteiten weet, kan een proces beginnen waarbij heropening van zijn zaak of intrekking van zijn levenslange schorsing kan worden heroverwogen.”

De ex-renner raakte al zijn Tourzeges kwijt en is voor het leven geschorst voor alle sporten. Hij heeft al met de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada gesproken over strafvermindering. Als hij getuigt tegen anderen, wordt de levenslange schorsing mogelijk omgezet in vier of acht jaar. De 41-jarige Texaan kan zo zijn triatloncarrière vervolgen, waar hij fanatiek aan meedoet sinds hij stopte met wielrennen.