Vlucht! En laat je chef het stinkgesprek voeren

De een snuift eens extra diep als hij langs die rijkelijk beparfumde collega loopt, de ander kokhalst. Lekker of vies, een kwestie van smaak. Wat geen kwestie van smaak is, is wat overdadig uit oksels en mond van mensen klotst en geurt. Dat vindt iedereen stank. Vooral als het vaak uit dezelfde mens komt, spreken we van een probleem.

Als je niet om zo iemand heen kunt, bijvoorbeeld omdat je er een 37,6-urige werkweek lang naast zit, is er een groot probleem. Wat te doen met een onwelriekende collega?

1Pepermuntjes aangeboden, herhaaldelijk georeerd over het genot/nut van douchen/ deo/flossen/mondwater/schone kleren en al eens verbijsterd uitgeroepen dat het rond je bureau verdomd veel naar Artis ruikt? En nog steeds geen begin van verbetering?

Maak dan dat je wegkomt. Blaas je aftocht creatief-diplomatiek. Klaag bij je chef over je werkplek: slechte lichtinval op het computerscherm, bureau te laag, tocht uit de ventilatiegaten boven je hoofd (nekpijn=kans op uitval=lagere productie), wat dan ook. Stel vanwege die gebreken voor dat je met collega’s rouleert op de betere plekken. Je spaart jezelf, de kool en de geit. Bedenk een slim schema voor je je voorstel doet, je wilt niet dat de collega met geurvlag gezellig in de carrousel meedraait.

2Zit uitwijken er niet in, probeer dan je tolerantiegrens op te rekken. Grote kans dat iemand die is uit te tekenen in altijd dezelfde kleren, Reinheid niet hoog in het vaandel heeft staan. Maar: google even en je schrikt van alle kwalen en ernstige ziekten die ten grondslag kunnen liggen aan chronisch slechte adem of overmatig transpireren. Dan is het toch een heel ander verhaal. Je kunt ook denken: C’est la vie. Ga voor echte stank eens in een sloppenwijk zonder riolering ruiken.

3Maakt je mildere, tolerante houding geen verschil in de stankbeleving, dan kun je via internet een anonieme stankmelding laten bezorgen. Ik heb even over mezelf geklaagd en kreeg een mail: ‘Bestes driel, iemand in je nabije omgeving heeft anoniem via Smell-Well.net een geurprobleem over jou gemeld. Deze persoon meldt een geurprobleem met je: lichaamsgeur (had ook kunnen kiezen voor Slechte adem/Genitaliën/Zweetvoeten/Rook- en baklucht/Winderigheid). Kijk hier welke oplossingen er voor je probleem beschikbaar zijn’.

Als ik ’m niet zelf verstuurd had, zou zo’n mail direct de spam-bak ingaan. Maar wie weet slaat je stinkende collega er wél op aan.

4Als drie ook niet lukt, zal de Kwestie toch moeten worden aangesneden. Voor je besluit dat het moeilijke gesprek toch echt gevoerd moet worden, is het van belang dat je zeker van je zaak bent. Sommige mensen hebben een bovengemiddeld scherp reukvermogen. Ben je overgevoelig voor luchtjes en verdraag je een incidentele knoflookkegel al niet? Ben je een hygiëne-neurootje dat tig keer per dag onder eigen oksels ruikt of het nog allemaal fris is? Ben je niet gewoon een zeur? Informeer bij collega’s of ze stankoverlast hebben, en probeer dat zo neutraal mogelijk te doen – „vind je ook niet dat X onwijs meurt?” is geen open vraag.

5Tenzij de collega in kwestie je heel na staat: voer dat moeilijke gesprek niet. Verbeeld je even dat de rollen zijn omgedraaid – een collega die al tijden op 1,7 meter afstand van je zit vertelt jou dat je chronisch stinkt. Voorspelling: je wenst dat de aarde opensplijt, een of andere god je met onzichtbaarheid slaat of zorgt dat het allemaal niet waar is. We bedoelen maar: dit is het type slechtnieuwsgesprekken dat teamleiders en chefs horen te voeren. Hij of zij kan bovendien met gezag zeggen dat de situatie onhoudbaar is. Dat een bezoek aan een arts echt aan de orde is. En hoe fijn als hij of zij straks klanten niet langer verjaagt maar nieuwe binnenhaalt.

Daarvoor is wel nodig dat iemand de chef informeert. Als je die missie aandurft ben je een held. Het helpt als je de zaak namens meerdere collega’s kunt aankaarten. En bedenk: hoe naar het ook is voor de stinkerd, grote kans dat hij of zij er uiteindelijk beter van wordt. Wie weet wel aaibaar.

Simone van Driel