Vannacht en morgenochtend glad - geen grote problemen verwacht

De hevige sneeuwval zorgde vanochtend voor extra drukte in de ochtendspits.
De hevige sneeuwval zorgde vanochtend voor extra drukte in de ochtendspits. Foto ANP / Robin Utrecht

Het verkeer ondervindt vanavond na een relatief rustige avondspits nog maar weinig last van de sneeuw. Wel is het nog glad. Voor morgen worden geen grote problemen op de weg verwacht. De NS rijdt wel nog met aangepaste dienstregeling.

Na een zware ochtendspits vanochtend, verwacht de ANWB morgen geen grote problemen. Morgen wordt wel winters weer met strenge vorst verwacht, maar het blijft vrijwel droog. In de kustgebieden kan het sneeuwen en plaatselijk kan het door bevriezing van natte wegdelen nog glad worden:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Met name in het oosten van Brabant is het soms verraderlijk GLAD. Óók op snelwegen!!
In de rest van ’t land is het ook plaatselijk glad.

Er wordt vannacht wel preventief gestrooid waar nodig, laat Rijkswaterstaat aan de NOS weten.

NS past dienstregeling weer aan

In verband met het weer past de NS woensdag 16 januari (morgen) wederom de dienstregeling aan. Dit om eventuele problemen door het weer alvast op te vangen. Dat betekent soms langere reistijden, meer overstappen en drukkere treinen.

Temperaturen blijven onder nul

De KNMI meldt dat het vanavond in het oosten en zuidoosten van het land nog licht sneeuwt. Dat sneeuwgebied trekt langzaam naar het zuidoosten. Vannacht kan het nog plaatselijk sneeuwen, en het vriest flink. Op enkele plaatsen zelfs tot -10 graden. Morgen alleen in het noordwestelijk kustgebied nog kans op sneeuw, maar het blijft onder nul.

De komende dagen lijkt het nog onder nul te blijven, en pas vanaf zaterdag kunnen we waarschijnlijk weer sneeuw verwachten, aldus de KNMI.

Winterweer ontregelde wegen vandaag

Het winterweer zorgde vandaag voor zeker 780 ongevallen. Bijna twee keer zoveel als op een normale dag, zei een woordvoerder van Allianz Global Assistance, dat het wegslepen van auto’s coördineert, vandaag tegen Novum. Vanavond waren er ook weer meerdere ongelukken door de gladheid. De KNMI waarschuwt voor de gladheid. In het hele land is code geel van kracht door opvriezing van natte weggedeelten en bevriezing van sneeuwresten.

Vanochtend had Nederland te maken met een extreem drukke ochtendspits. In totaal stond er meer dan 1000 kilometer file. De NS had de hele dag een aangepaste dienstregeling en tientallen vluchten vanaf Schiphol liepen vertraging op.