Uitgelicht

In this Jan. 6, 2013 photo, KTM rider Thomas Bourgin of France competes in the 1st stage of the 2013 Dakar Rally near Pisco, Peru. Bourgin died on Jan. 11, 2013 in an accident during the 7th stage of the Dakar Rally between Calama, Chile, and Salta, Argentina. (AP Photo/Victor R. Caivano)
In this Jan. 6, 2013 photo, KTM rider Thomas Bourgin of France competes in the 1st stage of the 2013 Dakar Rally near Pisco, Peru. Bourgin died on Jan. 11, 2013 in an accident during the 7th stage of the Dakar Rally between Calama, Chile, and Salta, Argentina. (AP Photo/Victor R. Caivano)

Film

Amelia (Mira Nair, 2009, VS/CAN). Biopic over de legendarische vliegtuigpionier en feministe Amelia Earhart, die op haar 39ste tijdens een poging om rond de aarde te vliegen spoorloos verdween en zo een mythe werd. Met Hilary Swank in de hoofdrol, Richard Gere als haar echtgenoot en Ewan McGregor als directeur van een vliegmaatschappij. RTL8, 20.30-22.40u.

Spider-Man (Sam Raimi, 2002, VS). Net als bij Batman en Superman draait het verhaal om een verlegen nerd, (Tobey Maguire) die zich via magische krachten (hier door de beet van een genetisch gemanipuleerde spin) ontpopt tot superheld en de hele stad redt van een boosaardige schurk. Buurmeisje Kirsten Dunst is erg onder de indruk. Veronica, 20.30-23.00u.

Flightplan. (Robert Schwentke, 2005, VS). Thriller waarin nogal wat populaire angsten samenkomen: vliegangst, de angst om je kind kwijt te raken, de angst om gek te worden. Ze versterken elkaar totdat er een punt komt waarop je denkt: hoe nu verder? Jodie Foster speelt Kyle, een in Berlijn wonende Amerikaanse wier man net overleden is. Met zijn lichaam en hun zesjarige dochter Julia vliegt ze terug naar New York in een nieuw lijnvliegtuig dat zij mede ontworpen heeft. En dan is haar dochter plotseling weg. BBC 1, 00.05-01.40u.

Informatief

Locomotion – Dan Snow’s History of the Railway. Eerste deel van drieluik over de ontwikkeling van de spoorwegen in Groot-Brittannië. Het verhaal begint in de eerste helft van de 18de eeuw met het vervoer van kolen over smalspoor, diep in de mijngangen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Musik als Waffe. Christopher Cerf, componist van ruim 200 liedjes voor Sesamstraat, ontdekt bij toeval dat zijn muziek als foltering wordt gebruikt door Amerikaanse geheime diensten. Hij praat hier met een bewaker van Guantanamo Bay, een voormalige gevangene van dat strafkamp en met leden van bands die weten dat hun muziek daarvoor gebruikt wordt. Hij onderwerpt zich ook vrijwillig aan deze martelarij. Arte, 23.05-00.00u.

Amusement

Harry and Paul’s Magnificent Sporting Moments. Komieken Harry Enfield en Paul Whitehouse becommentariëren, in wisselende vermomming, enige van de de veelal op YouTube te vinden clips van bizarre of extreme sportprestaties die nogal eens ongelukkig aflopen.BBC 1, 23.35-00.05u.

Sport

Dakar 2013. Reportage over de rit van gisteren, van San Miguel de Tucuman naar Cordoba (293 km voor de trucks; 593 km voor de rest). In de tweede uitzending een verslag van de etappe van vandaag, Cordoba - La Rioja, over 357 km voor motoren en quads; 353 km en een bergtop minder voor de overige voertuigen.RTL7, 19.30-20.30u en 22.35-00.30u.