TNT blijft een speelbal

Het echec van de geblokkeerde overname van koeriersbedrijf TNT Express door UPS heeft ogenschijnlijk toch twee winnaars. Hoofddorp heeft met TNT een hoofdkantoor van een multinational in huis. En met name Europese klanten houden wat te kiezen, doordat TNT nu zelfstandig doorgaat.

Maar verder zijn er verliezers. De lijdensweg van het bod is lang geweest. Het werd begin februari 2012 aangekondigd. Het moest de afronding zijn van het opbreken van het TNT-concern, waarin posterijen (PostNL) en koersdiensten (TNT Express) gescheiden werden. Die scheiding was geëntameerd door boze beleggers die meer koerswinst wilden. De TNT-top onder leiding van Peter Bakker ging akkoord. Bakker vertrok. De beslissing is uitgedraaid op een weergaloze flop. De ‘activistische’ aandeelhouders (zonder binding met bedrijf, klant of werknemers) die de splitsing forceerden, wisten niet hoe snel zij na het bod van UPS hun winst moesten nemen.

Het bod op Express stuitte al rap op gefronste wenkbrauwen van de Europese Commissie. Zij vreesde verstoring van de concurrentieverhoudingen als twee van de drie grootste snelvervoerbedrijven zouden samengaan. Oplossingen die voor Brussel bevredigend waren, bleken uiteindelijk niet haalbaar.

UPS is niet het eerste Amerikaanse bedrijf dat zich verkijkt op de macht van de Europese Commissie. Microsoft kwam eerder van een koude kermis thuis, Google is nog onderwerp van onderzoek.

TNT moet zelfstandig verder, maar weet dat zijn eveneens Nederlandse grootaandeelhouder PostNL liever eerder dan later zijn aandelenpakket van bijna 30 procent afstoot. Hun koersval (TNT minus 41 procent, PostNL min 36 procent) was gisteren rampzalig.

PostNL kampt met structureel dalende omzetten en heeft dure verplichtingen tegenover zijn pensioenfonds. Verder moet het bedrijf het tekort in zijn pensioenfonds nu zelf ten laste brengen van zijn financiële basis.

De toekomst van TNT Express als zelfstandig bedrijf blijft in dubio zolang de aandelen van PostNL boven de markt hangen. Daar komt bij dat de top van Express gepreoccupeerd was met het redden van het bod én directievoorzitter Lombard eind vorig jaar zag vertrekken. De koersval zal nu opportunistische opkopers aantrekken.

TNT is speelbal van zijn eigen grootaandeelhouder én van de financiële markten. Het vraagt alle overtuigingskracht van de top om grote zakelijke klanten aan zich te blijven binden. De huidige situatie is niet duurzaam. De kans dat klanten én Hoofddorp deze multinational houden, is gering.