Theaterwinkel vol Griekse uitverkoop

De NUTtige Winkel in Theater Kikker in Utrecht wil discussie over de uitverkoop van Griekse waarden. De Griekse gemeenschap is boos. Vrijdag werd dit geveldoek vernield.

‘SALE! Griekenland in de uitverkoop’ stond er op een metersbrede Griekse vlag aan de gevel van het Utrechtse Theater Kikker. Het was het uithangbord voor De NUTtige Winkel, een project van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT). Totdat de vlag in de nacht van vrijdag op zaterdag in stukken werd gesneden.Artistiek leider Greg Nottrot van NUT, die zelf een Griekse moeder heeft, is geschrokken. „We willen met ons project wel discussie uitlokken, maar niet deze.”

Overdag is De NUTtige winkel een ‘pop-up’ markt met Griekse producten. De theatermakers van NUT stallen geïmporteerde honing, dolma’s en olijfolie uit in speciaal ontworpen winkelschappen van houten kratten. Daarin ligt ook eigen ‘NUT design’, zoals een ‘Potje Plato’ dat bestaat uit een jampotje gevuld met Griekse wijsheden en een ‘Plate Repair Kit’ dat zowel een bord om stuk te gooien als lijmsetje bevat. De verkooptekst: ‘Gun uzelf deze bevrijding en gooi het materialisme van u af! Hoppa!’

Tussen het winkelende publiek houdt presentator Oscar Kocken een voorgesprek met de voormalig dakloze Ron die die avond zijn levensverhaal zal komen vertellen. En in een andere hoek oefent de Griekse muzikant Takis Sideris met zijn bouzouki (langhalsluit) Nederlandse crisisteksten op Griekse melodieën. Terwijl hij overtuigend ‘Pak de ander zijn geld af voor ze dat bij jou doen’ en ‘Daar is geen hoop’ zingt, verkoopt de publiciteitsmedewerker aan een geïmproviseerde bar Mythosbier, retsina en ouzo.

’s Avonds schuift het NUT de winkelschappen aan de kant voor een theaterprogramma in het teken van ‘de uitverkoop’. Aan lange biertafels kan het publiek academische lezingen, filosofische discussies en interviews volgen. De acteurs spelen tussendoor ‘Work in Progress’, voorproefjes van theater dat ze verderop in het jaar laten zien. „We willen met de winkel vooral dingen uitproberen”, zegt Nottrot. „Later volgt daaruit misschien een volledige voorstelling.”

De NUTtige Winkel gaat volgens hem ook helemaal niet alleen maar over Griekenland. „Met ‘Griekenland in de uitverkoop’ doelen wij ook op de metaforische uitverkoop van een aantal oude Griekse waarden zoals democratie, rechtstaat, cultuur, dialoog. Het waren jarenlang vanzelfsprekende pijlers van onze samenleving, maar ze lijken nu in heel Europa en met name ook in Nederland onder druk te staan. Het gaat dus zeker ook over ons.”

De drukke winkel is precies waar Nottrot al jaren van droomt. „We zoeken met het NUT naar manieren om het publiek op een democratische manier bij het maakproces te betrekken. Het fijne van een winkel is dat het toegankelijker is dan theater. Het publiek kan elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen - net als op een Griekse agora. Ik zou heel graag ook de mannen die ons geveldoek vernielden hier hun verhaal laten vertellen. Maar op die uitnodiging hebben we nog niks gehoord.”

De NUTtige Winkel, Theater Kikker, t/m 26 januari, zie nuttigewinkel.nl