Theater en discussie tussen ouzo en bouzouki

Met De NUTtige Winkel wil het Nieuw Utrechts Toneel op ludieke wijze de discussie over de crisis aanzwengelen.De Griekse gemeenschap verzet zich.

„SALE! Griekenland in de uitverkoop”, meldde een metersbrede Griekse vlag aan de gevel van het Utrechtse Theater Kikker – uithangbord voor het project De NUTtige Winkel van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT). Tot de vlag in de nacht van vrijdag op zaterdag in stukken werd gesneden. Eerder had de Griekse gemeenschap in Utrecht al zijn ongenoegen geuit: de combinatie van de tekst en vlag was volgens hen beledigend voor het Griekse volk. Twee mannen werden aangehouden. Artistiek leider Greg Nottrot van NUT, die zelf een Griekse moeder heeft, is geschrokken. „We willen wel discussie uitlokken, maar niet deze.”

De NUTtige winkel gaat volgens hem ook helemaal niet alleen maar over Griekenland. „Met ‘Griekenland in de uitverkoop’ doelen wij ook op de metaforische uitverkoop van een aantal oude Griekse waarden, zoals democratie, rechtstaat, cultuur, dialoog. Het waren jarenlang vanzelfsprekende pijlers van onze samenleving, maar ze lijken nu in heel Europa en met name ook in Nederland onder druk te staan. Het gaat dus zeker ook over ons.”

Overdag is De NUTtige winkel een ‘pop-up’ markt met Griekse producten. De theatermakers van NUT stallen geïmporteerde honing, dolma’s en olijfolie uit naast producten van eigen ‘NUT design’, zoals een ‘Potje Plato’ gevuld met Griekse wijsheden en een ‘Plate Repair Kit’, dat een bord om stuk te gooien én een lijmsetje bevat. „Gun uzelf deze bevrijding en gooi het materialisme van u af!”

Tussen het winkelende publiek houdt presentator Oscar Kocken een voorgesprek met de voormalig dakloze Ron, die zijn levensverhaal zal komen vertellen. In een andere hoek zingt de Griekse muzikant Takis Sideris met zijn bouzouki (langhalsluit) Nederlandse crisisteksten op Griekse melodieën. Terwijl hij overtuigend Pak de ander zijn geld af voor ze het jou doen” en „Daar is geen hoop” zingt, verkoopt de publiciteitsmedewerker aan een geïmproviseerde bar Mythosbier, Retsina en Ouzo.

’s Avonds schuift het NUT de winkelschappen aan de kant voor een theatraal programma in het teken van de uitverkoop. Aan lange biertafels kan het publiek academische lezingen, discussies en interviews volgen. De acteurs spelen tussendoor Work in Progress. „We willen vooral dingen uitproberen en inspiratie opdoen”, zegt Nottrot. „Later volgt daaruit misschien een volledige voorstelling.”

Een winkel is precies waar Nottrot al jaren van droomt. „We zoeken met het NUT naar manieren om het publiek op democratische wijze bij het maakproces te betrekken. Een winkel is toegankelijker dan een theater. Het publiek kan van gedachten wisselen, net als op een Griekse agora. Ik zou graag ook de mannen die ons geveldoek vernielden hun verhaal laten vertellen. Maar op die uitnodiging hebben we nog niks gehoord.”

Inl: De NUTtige Winkel, Theater Kikker), t/m 26/1 dagelijks vanaf 13.00 uur. Inl. nuttigewinkel.nl