Sneeuwval zorgt voor drukke spits – bijna 800 kilometer file

Automobilisten staat door het winterse weer in de file op de A13. Foto ANP / Robin Utrecht

Door de flinke sneeuwval in het land is er sprake van een zeer drukke ochtendspits. Rond 07.45 uur staat er bijna 800 kilometer, vooral in het zuidwesten van het land, meldt de ANWB. De grootste problemen doen zich voor in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Volg ons liveblog over het winterweer voor het laatste nieuws.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Het westen, midden en zuiden van het land is bedolven onder pak sneeuw. Ook snelwegen zijn spiegelglad! De spits wordt een drama.

De twee langste files:

  • A9 Alkmaar - Amstelveen: 40 kilometer
  • A20 Hoek van Holland - Gouda: 38 kilometer

Ook de A15 bij Nijmegen en de A59 bij Den Bosch staan volledig vast. Op verschillende plekken in het land zijn ongelukken gebeurd.

Op de website maakt de ANWB al melding van meer dan 1400 kilometer file. Dat komt door een andere manier van meten, legde Arnoud Broekhuis, manager van ANWB verkeersinformatie, al eerder uit:

“We hebben al meer dan veertig jaar files en voor de meldingen op bijvoorbeeld de radio maken we gebruik van de klassieke manier van meten. Dat is op basis van informatie van Rijkswaterstaat, die dat weer meet via een verkeerssignaleringssysteem dat is aangelegd op een groot deel van het hoofdwegennetwerk.
Daarin zijn echter niet alle wegen opgenomen en een file wordt pas gemeten als er twee kilometer of meer staat. De informatie op onze website komt van TomTom, die een ingenieus systeem hebben op basis van de navigatiesystemen van verkeersgebruikers. Dit geeft eigenlijk een completer beeld en uiteindelijk zullen we hier naartoe gaan. Op de site nemen we hier al een voorsprong op.”

Normaal staat dinsdagochtend zo’n tweehonderd kilometer file. Rijkswaterstaat probeert de wegen sneeuwvrij te maken.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Op alle snelwegen is/wordt gestrooid. Zout moet worden ingereden ivm verse sneeuw. Rijd voorzichtig!

NS rijdt met minder treinen, vertragingen op Schiphol

Door de weersomstandigheden heeft de NS er voor gekozen om sinds vanochtend in het hele land met een aangepaste dienstregeling te rijden. Er rijden minder treinen, waardoor reizigers rekening moeten houden met vaker overstappen en meer drukte in de trein.

Tot nu toe is de aangepaste dienstregelinggrotendeels volgens plan van start gegaan. Wel is er tussen Den Haag en Gouda een wisselstoring. Door werkzaamheden rijden ook tussen Rotterdam en Den Haag minder treinen, zegt een woordvoerder van de NS.

Vertragingen op Schiphol

Ook Schiphol kampt met vertragingen. Ondanks de sneeuwval kan er wel worden gestart en geland, maar er worden wel de hele dag vertragingen verwacht. Dat komt doordat alle vertrekkende vluchten eerst van ijs moeten worden ontdaan.

De NOS sprak vanochtend met Schiphol over de situatie

Sneeuwval houdt vandaag aan

Voorlopig blijft het nog even sneeuwen, meldt onder meer MeteoConsult:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Sneeuwval houdt vandaag lang aan. Het noorden blijft droog met geleidelijk zon. Later vanmiddag worden ’t westen en midden droog.
Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult In de centrale en oostelijke delen vh land kan er vandaag zo’n 4-6 cm bijvallen. Limburg en Achterhoek vanavond en vannacht nasneeuwend.