‘s Werelds grootste sneeuwbalgevecht, Breda eat your heart out

(FILES) This file picture taken on October 8, 2012 in Maubeuge, northern France, shows employees working on a production line at the MCA Renault carmaker plant. Ailing French carmaker Renault said on January 15, 2013 it would cut its workforce in France by 7,500 by 2016. The company will shed 5,700 jobs through natural wastage with the balance coming from the extension of an early retirement programme subject to agreement with unions, a spokesman said. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
(FILES) This file picture taken on October 8, 2012 in Maubeuge, northern France, shows employees working on a production line at the MCA Renault carmaker plant. Ailing French carmaker Renault said on January 15, 2013 it would cut its workforce in France by 7,500 by 2016. The company will shed 5,700 jobs through natural wastage with the balance coming from the extension of an early retirement programme subject to agreement with unions, a spokesman said. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

Weet je waar het ook sneeuwt rond deze tijd van het jaar? In het Noord-Amerikaanse Seattle. Met succes verbrak bijna zesduizend man daar het wereldrecord van het grootste sneeuwballengevecht. Dat is nog eens wat anders dan de zeshonderd man die vanmiddag in Breda naar elkaar stond te gooien.

Afgelopen zaterdag was de sneeuwbal aan in Seattle, waar onder de noemer ‘Snow Day’ fanatieke gooiers van sneeuw probeerden het wereldrecord sneeuwballengevecht van het Guinness Book of Records te verbreken. Met 5834 deelnemers is dat gelukt, want de vorige recordpoging stond in 2010 met 5400 deelnemers op naam van de Zuid-Koreanen. Voor de poging werden tevens vierendertig vrachtladingen aan sneeuw uit de Cascades (Canadees berggebied waar Seattle aan grenst, plaatje) naar het centrum van Seattle gebracht.

En het record zelf? Dat duurde maar anderhalve minuut, en er keken honderddertig (!) juryleden toe:

Uiteraard is er ook een filmpje van hoe dit enorme sneeuwballengevecht met gevaar voor eigen camera is vastgelegd. Zo was er onder andere een klein bestuurbaar helikoptertje met camera:

Project Snowball in Breda

Ondertussen in Nederland: in Breda hebben honderden jongeren zich vanmiddag onder de noemer ‘Project Snowball’ in het Valkenbergpark verzameld voor een sneeuwballengevecht, meldde Omroep Brabant eerder vanavond.

Via het Facebookevenement hadden ruim 1100 man zich aangemeld, waardoor de gemeente vrees kreeg voor ‘Harenachtige-toestanden’. Vermoedelijk is om die reden even voor vier uur vanmiddag de pagina door de organisatoren offline gehaald.

Volgens Twitter leek het op een gezellige bijeenkomst:

Twitter avatar johnvanhulsen John van Hulsen Politie #Breda staat klaar thv Brandweerkazerne mocht het #Valkenbergpark toch minder gezellig worden http://t.co/L0w4L6D2
Twitter avatar MarvinPranger Marvin Pranger Als ik mijn timeline mag geloven, ben ik zeer trots op @MikaDiMare op zijn #sneeuwballen event in #Valkenbergpark . Top initiatief!
Twitter avatar Bartooijevaar Bart Ooijevaar Balletje gooien #valkenbergpark #breda De kracht van social media. Nice!!

En hier zaten we natuurlijk op te wachten: filmpje!