Renault schrapt 7500 banen in Frankrijk

De Franse autofabrikant Renault gaat de komende vier jaar 7500 banen schrappen om de kosten terug te brengen en de concurrentiepositie te verbeteren. Foto AFP / Philippe Huguen

Autofabrikant Renault schrapt de komende vier jaar 7500 arbeidsplaatsen in thuisland Frankrijk. Driekwart van de banen daar moet verdwijnen door middel van natuurlijk verloop. Renault wil met de reorganisatie de kosten terugbrengen en de concurrentiepositie verbeteren.

Dat heeft een woordvoerder vanmiddag gezegd tegen persbureau Bloomberg, meldt persbureau AFP. Volgens AFP moet 14 procent van het totale werknemersbestand in Frankrijk verdwijnen.

De Europese automarkt krimpt naar verwachting dit jaar voor de zesde maal op rij. Topman van Renault Carlos Ghosn schatte eerder dinsdag in Detroit dat de krimp uitkomt op drie procent. Hij zei niet te verwachten dat Renault in Frankrijk ook fabrieken gaat sluiten. Bij Renault werken wereldwijd ruim 128 duizend mensen.

Peugeot is bezig met een reorganisatie waarbij 11.200 banen in Frankrijk verdwijnen. Ook General Motors en Ford sluiten fabrieken. Het aandeel Renault stond dinsdag op de beurs in Parijs 1,5% hoger, meldt het Financieele Dagblad.