Pensioenfonds Atos in conflict met werkgever

Het pensioenfonds van IT-consultancybureau Atos legt zich niet neer bij het besluit van het moederbedrijf om eenzijdig de herstelbetalingen aan het fonds op te schorten. Het openstaande bedrag is inmiddels opgelopen tot 10,9 miljoen euro. Een geschillencommissie moet nu uitkomst bieden.

Dat heeft het pensioenfonds, met een vermogen van 1,6 miljard euro, haar circa 18.000 (oud-)deelnemers afgelopen weekeinde in een brief meegedeeld.

Het is niet voor het eerst dat een bedrijf in conflict komt met zijn pensioenfonds over de vraag in hoeverre het op moet draaien voor de oplopende pensioentekorten. Steeds meer bedrijven proberen aan hun bijstortingsverplichting te ontkomen nu de winstmarges onder druk staan en het herstel van veel pensioenfondsen achterblijft. Daaronder is ook PostNL, dat in conflict met zijn fonds eind vorig jaar bakzeil haalde en door een geschillencommissie werd gemaand een bedrag van 84 miljoen euro aan het fonds te voldoen.

Atos staat op het standpunt dat de gevolgen van de toegenomen levensverwachting in het huidige herstelplan te veel voor rekening van de werkgever komen. In een schriftelijke reactie zegt Atos hierover „principieel van mening te verschillen” met het pensioenfonds.

Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 hebben Atos en het pensioenfonds afspraken gemaakt over extra herstelbetalingen om het pensioenfonds eind 2013 weer financieel gezond te krijgen. Maar omdat meer mensen ouder worden moet het fonds langer pensioen uitkeren dan zij had verwacht.

Hierdoor is de dekkingsgraad in september vorig jaar verslechterd naar nu 99,4 procent. Atos meent dat de betalingsregeling die het eind 2008 getroffen heeft met het pensioenfonds zodoende niet meer „evenwichtig” is.

Volgens de brief aan zijn pensioendeelnemers speelt verder mee dat Atos zijn activiteiten in Nederland heeft teruggebracht. Daardoor zou Atos onvoldoende geld vrij hebben kunnen maken voor de pensioenverplichtingen.

Volgens pensioenfondssecretaris Arend van Buuren is het nu aan de geschillencommissie om vast te stellen of dat juist is. Hij houdt er rekening mee dat het nog zeker een half jaar duurt voordat er een oplossing is gevonden.