OM eist 25,7 miljoen van vastgoedhandelaar Paarlberg

Het Openbaar Ministerie wil dat de vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg 25,7 miljoen euro aan crimineel verkregen geld aan de staat betaalt. Dat heeft justitie dinsdag geëist tegen Paarlberg voor de rechtbank van Haarlem, meldt persbureau Novum.

Het bedrag dat justitie van Paarlberg eist bestaat uit 17,1 miljoen euro die hij zou hebben verkregen door afpersing van de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Daarnaast zou hij nog eens 3,4 miljoen euro aan ‘vervolgprofijt’ hebben gehad van dit afgeperste bedrag, onder meer doordat hij leningen direct kon aflossen en zo minder rente betaalde. Verder zou Paarlberg nog eens 5,2 miljoen euro aan ander geld hebben geïnvesteerd in een hotelcomplex.

Paarlberg veroordeeld tot 4 jaar cel, in cassatie tegen veroordeling

De zakenman werd in mei vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot vier jaar cel voor onder meer het witwassen van zeventien miljoen euro. Paarlberg liet eerder weten in cassatie te gaan tegen zijn veroordeling door het hof.

De verdediging van Paarlberg verzocht de rechtbank dinsdag de zaak aan te houden om zich nader te beraden. De rechtbank stond dat toe. Het vervolg van de inhoudelijke behandeling van de zaak staat nu gepland voor 12 februari.

Holleeder moet 18 miljoen afgeperst geld van Endstra terugbetalen aan staat

De miljoenen die Paarlberg zou hebben witgewassen, zou topcrimineel Willem Holleeder hebben verkregen door Endstra af te persen. Paarlberg ontving tussen december 2002 en januari 2004 ruim zeventien miljoen euro van Endstra. Endstra verklaarde later bij de politie dat hij werd afgeperst en dat hij onder druk van Willem Holleeder geld naar bedrijven van Paarlberg moest overmaken. Endstra werd in mei 2004 op de stoep van zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten. Holleeder werd later in hoger beroep veroordeeld, onder meer voor deze afpersing.

De rechter bepaalde in juli dat ook Holleeder bijna achttien miljoen euro aan de Nederlandse staat moet betalen die hij verkreeg door de afpersing van Endstra.