Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Obama presenteert morgen nieuwe wapenwetgeving

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert morgen nieuwe wetgeving die wapenbezit aan banden legt.Maatregelen zullen onder andere een verbod op het bezit van zogenoemde aanvalswapens, een limiet op het aantal kogels dat in een magazijn kan en strengere controles bij de aanschaf van een vuurwapen zijn.

Een bezoeker van de jaarlijkse SHOT (Shooting, Hunting, Outdoor Trade) show in Las Vegas bekijkt de burgerversie van een Colt M4 karabijn. De verkoop bij de show is enorm gestegen volgens de verkopers, nu veel Amerikanen zich zorgen maken over de nieuwe wapenreguleringswetten.
Een bezoeker van de jaarlijkse SHOT (Shooting, Hunting, Outdoor Trade) show in Las Vegas bekijkt de burgerversie van een Colt M4 karabijn. De verkoop bij de show is enorm gestegen volgens de verkopers, nu veel Amerikanen zich zorgen maken over de nieuwe wapenreguleringswetten. Foto Reuters / Las Vegas Sun / Steve Marcus

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert morgen nieuwe wetgeving die wapenbezit aan banden legt. Dat heeft het Witte Huis vandaag meegedeeld, aldus persbureau AP. Maatregelen zullen onder andere een verbod op het bezit van zogenoemde aanvalswapens, een limiet op het aantal kogels dat in een magazijn kan en strengere controles bij de aanschaf van een vuurwapen zijn.

De regering van Obama heeft bij de totstandkoming van de wet snel gehandeld, om te voorkomen dat de kwestie van het wapenbezit naar de achtergrond verdwijnt. Na het bloedbad op een basisschool in Newtown, in de staat Connecticut, klonk de roep om strengere wapenwetgeving sterker dan ooit.

De staat New York ging ondertussen vandaag al akkoord met de strengste wapenwetgeving in het land en drong er bij andere staten op aan dezelfde stap te zetten. Zowel de Democraten als de Republikeinen in de staat stemden voor de wet.

Onder de bevolking bestaat echter ook veel verzet tegen de strengere wetgeving, met name onder wapenbezitters die vrezen dat ze hun wapens moeten inleveren.