Nederlanders falen op breakpoint

Rus en Bertens doorstonden ronde één van de Australian Open niet. De dames dreigen te stagneren na het topjaar 2012.

Netherland's Arantxa Rus plays a return during her women's singles match against Irina-Camelia Begu of Romania on the first day of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 14, 2013. AFP PHOTO/PETER PARKS IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Netherland's Arantxa Rus plays a return during her women's singles match against Irina-Camelia Begu of Romania on the first day of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 14, 2013. AFP PHOTO/PETER PARKS IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP

Redacteur Tennis

Amsterdam. De Nederlandse tennisters Arantxa Rus en Kiki Bertens zijn gisteren in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Roemeense Irina-Camelia Begu was in twee sets (6-4 en 6-2) te sterk voor Rus. Bertens had in een spannende tweede set tegen de Tsjechische Lucie Hradecka lang zicht op meer, maar moest in de tiebreak het hoofd buigen: 6-2 en 7-6.

Tegen min of meer gelijkwaardige tegenstanders (respectievelijk nummers 51 en 55 van de wereld) lieten Rus (nummer 70) en Bertens (nummer 60) het vooral op breakpoints afweten. Rus benutte maar drie van haar veertien mogelijkheden om de service van haar tegenstander te breken, Bertens twee van dertien kansen. Begu (alle zes breakpoints benut) en Hradecka (vier van de zeven) waren veel effectiever.

Van extreme hitte zoals afgelopen week, met temperaturen ruim boven de dertig graden, was gisteren geen sprake. Op de buitenbanen in Melbourne Park, waar de wedstrijden niet live te volgen zijn op internet, speelden de Nederlanders in winderige omstandigheden bij rond de twintig graden. „Een hele wisselvallig wedstrijd”, zei Rus tegenover de NOS. En Bertens: „Ik heb aanvallend gespeeld, dat is al een hele vooruitgang. Ik heb mijn kansen gehad, zelfs een aantal breakpoints en een setpoint. Maar op die momenten viel het niet mijn kant op, ging ik net even te veel nadenken.”

Rus (22) kwakkelt al sinds het najaar. Met haar vorige trainer Mario Munoz, met wie ze afgelopen zomer een klik had, leek ze op weg richting de top 50. Maar de grilligheid verdween nooit helemaal uit het spel van de ranke speelster. Ze heeft geen krachttennis of werklust om op terug te vallen, haar kracht zou liggen in haar onverstoorbaarheid. Oud-bondscoach van de Nederlandse tennisjeugd Hugo Ekker, één van haar voormalige trainers, vertelde vorig jaar in deze krant dat de mentale inzinkingen van Rus „in een jaar op één hand te tellen zijn”.

Afgelopen jaar stuntte de Nederlandse in de tweede ronde van Wimbledon door de als vijfde geplaatste Samantha Stosur te verslaan. Om daarna kansloos te verliezen van de nummer dertig Shuai Peng. Op het gravel van Roland Garros bereikte ze als eerste Nederlandse sinds Michaëlla Krajicek de ‘tweede week’ van een grandslam. Tegen de nummer 23 van de wereld destijds, de Estse Kaia Kanepi, ging het in de achtste finale in veelzeggend wisselvallige cijfers mis: 6-1, 4-6 en 6-0.

Coach Munoz wilde Rus naar zijn tennisclub in Barcelona halen, een omgeving die in zijn optiek de Nederlandse veel voordelen bood. Maar Rus verkoos Nederland als uitvalsbasis, waar ze nu werkt met oud-prof Fred Hemmes junior. Tot dusver leidt die samenwerking nog tot weinig moois, getuige de uitschakeling in de halve finale van de KNLTB Tennis Masters vorige maand tegen Quirine Lemoine. Die staat maar net in de mondiale top 500.

Bertens (21), debutant op de Australian Open, hoopte na het jaar van haar doorbraak ook op het hoogste podium naam te kunnen maken. In tegenstelling tot Rus heeft zij al jaren dezelfde begeleiding: coach Martin van der Brugghen en trainer Christiaan de Jong staan haar van jongsaf bij. Haar status als beste Nederlandse tennisster van dit moment deed ze gisteren in Melbourne pas in de tweede set eer aan. De tiebreak ging echter met 10-8 verloren.

Met hulp van een mental coach heeft Bertens haar faalangst naar eigen zeggen onder controle. De problemen liggen op technisch vlak. Nog steeds heeft ze geen optimale serveerbeweging, waar ze sinds Roland Garros vorig jaar aan sleutelt. „In de trainingen gaat dat wel goed, maar in wedstrijden ben je ook met andere dingen bezig en lukt die beweging soms niet”, stelde ze vorige week in deze krant. „Het moet een natuurlijke beweging worden.”

Intussen vecht Michaëlla Krajicek (24) in haar woonplaats Praag voor haar carrière. Het grootste talent van deze generatie Nederlandse tennissters – in 2007 bereikte ze de kwartfinale op Wimbledon – kampt met hartklachten en krijgt volgende maand te horen of ze überhaupt nog topsport mag bedrijven. „Ik train anderhalf uur per dag, dat houd ik nog vol”, zei ze vorige week tegen de Volkskrant.

Was er ook nog goed nieuws? Op Sint Maarten won de veelbelovende zestienjarige Indy de Vroome zondag haar eerste ITF-toernooi.