Nederland nog geen Frans verzoek voor militaire steun Mali gehad

Het kabinet heeft nog geen verzoek uit Parijs ontvangen voor militaire steun aan de Franse interventie in Mali, aldus minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
Het kabinet heeft nog geen verzoek uit Parijs ontvangen voor militaire steun aan de Franse interventie in Mali, aldus minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Foto ANP / Jerry Lampen

Het kabinet heeft nog geen verzoek uit Parijs ontvangen voor militaire steun aan de Franse interventie in Mali, aldus minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vanavond in Nieuwsuur.

De minister wilde nog niet vooruitlopen op een eventueel verzoek:

“Of er dan hulp komt moeten we nog maar bezien. Eerst zal die vraag moeten komen. Op dit moment is die er nog niet.”

Timmermans herhaalde verder dat hij zijn Franse collega Laurent Fabius heeft laten weten dat Nederland de militaire acties in Mali wel steunt. Ook zei hij nog eens dat minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) bereid is te kijken of de ontwikkelingssamenwerking in Mali kan worden uitgebreid.

In het programma Pauw&Witteman zei de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk gisteren al dat hij niet verwacht dat Nederland betrokken zal worden bij de interventie.

‘Frankrijk wil troepenmacht in Mali verdriedubbelen’

Frankrijk levert op verzoek van de regering van Mali bijstand in de strijd tegen oprukkende rebellen. Frankrijk besloot in Mali in te grijpen omdat een krachtig optreden van de Verenigde Naties op zich liet wachten en haast geboden leek. Ongeveer achthonderd Franse militairen zijn nu al in Mali en maken zich op om de tegenaanval in te zetten tegen de rebellen, die vooralsnog geen krimp geven onder een barrage van Franse luchtaanvallen.

Vandaag werd bekend dat Frankrijk zijn troepenmacht in het land wil verdriedubbelen. Parijs wil gaandeweg met ongeveer 2.500 militairen de opmars van de radicaalislamitische rebellen stuiten en het noorden van Mali op hen veroveren, zei een medewerker van het Franse ministerie van defensie vandaag. De Franse president François Hollande verzekerde vandaag dat de Fransen pas vertrekken als de orde is hersteld en Afrikaanse troepen de leiding kunnen overnemen.

Andere westerse landen zoals de VS, België, Canada, Groot-Brittannië, en Denemarken hebben Frankrijk logistieke steun beloofd. In ieder geval de VS lieten vandaag weten dat het uitgesloten is dat ook Amerikaanse grondtroepen zich mengen in het conflict. Wel krijgt Frankrijk hulp van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook blijft het volgens ingewijden denkbaar dat Amerikaanse vliegtuigen in de toekomst logistieke ondersteuning verlenen.