Met de beveiliging is niets mis

Chinese paramilitary police block access to the residence of a construction firm boss after a group of up to 50 migrant workers stormed past security at the Qijiayuan Diplomatic Compound to protest against what they claim is an unpaid new year bonus, in Beijing on January 14, 2013. Labour unrest and disputes are common before the Chinese New Year when migrant workers are paid for their full years work in a lump sum before heading home to their famillies in outer provinces of the country. TOPSHOTS AFP PHOTO/Mark RALSTON
Chinese paramilitary police block access to the residence of a construction firm boss after a group of up to 50 migrant workers stormed past security at the Qijiayuan Diplomatic Compound to protest against what they claim is an unpaid new year bonus, in Beijing on January 14, 2013. Labour unrest and disputes are common before the Chinese New Year when migrant workers are paid for their full years work in a lump sum before heading home to their famillies in outer provinces of the country. TOPSHOTS AFP PHOTO/Mark RALSTON AFP

Zo’n vijftig gastarbeiders probeerden gisteren voorbij de beveiligers te komen van het huis van hun baas, de directeur van een bouwbedrijf. Eerder drongen ze al langs de beveiliging van de Quijayuan Diplomatic Compound, het besloten complex van luxe appartementen en villa’s in Beijing waar de baas van het bouwbedrijf woont. De gastarbeiders protesteren ertegen dat zij geen Nieuwjaarsbonus krijgen. Dit soort arbeidsonrust komt veel voor in China rond het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar wordt gevierd op 10 februari. Gastarbeiders worden vaak één keer per jaar betaald, voordat zij terug naar huis gaan. In China komen gastarbeiders meestal uit de meer afgelegen plattelandsregio’s.