Opinie

Mannenweeën? Pleh!

Dennis Storm en Valerio Zeno in ‘Proefkonijnen’ (BNN)
Dennis Storm en Valerio Zeno in ‘Proefkonijnen’ (BNN)

Als ik de staande ovatie van het studiopubliek bij Proefkonijnen (BNN) goed interpreteer, hadden presentatoren Valerio Zeno en Dennis Storm elke aanwezige dame mee naar huis kunnen nemen. Ze hadden namelijk een onmogelijke vrouwendroom vervuld: zich als man ridderlijk onderwerpen aan de pijn die barensweeën kunnen veroorzaken.

Voor de opening van het tweede seizoen van het wetenschappelijke showprogramma Proefkonijnen (BNN) had het duo een stunt in petto die het wederzijds kannibalisme uit de vorige serie minstens evenaarde. Onder begeleiding van een verloskundige en een fysiotherapeute lieten ze zich twee uur lang in de buikstreek elektronisch schokken van cumulatieve sterkte toedienen, die ongeveer overeenkwamen met de ervaring van contracties voorafgaand aan een bevalling.

Zeno, die zich sinds de opnamen van de martelscènes een fatterig ijscomannensnorretje aanmat, gooide na ruim een uur en een portie lachgas ter verlichting toch de handdoek in de ring. Storm zag het als een sportieve uitdaging en hield vol. De sfeer was meer die van Try Before You Die (BNN) dan van het gisteren debuterende nieuwe wetenschapsprogramma De wereld leert door (VARA), dat nog een beetje moet gaan leren swingen.

Maar Beatrijs Smulders, aangekondigd als „de beroemdste vroedvrouw van Nederland”, moest in het studiopanel haar aanvankelijke scepsis inslikken en toegeven dat de fysieke en mentale reacties vrijwel identiek waren aan die van kraamvrouwen.

Ik moest denken aan het gisteren door de SGP opnieuw beleden geloofsartikel dat de man het hoofd is van de vrouw. Hoe moet dat nu verder met ons, als de laatste sekseverschillen overbrugd kunnen worden? Als een man menstruatie kan gaan voelen? Reken maar dat het hem kwalijk genomen zou worden als hij zulks weigert. Zelfs tafelheer Jan Mulder zag zich in De wereld draait door (VARA), in een item ter promotie van Proefkonijnen, ten overstaan van vijf dikke buiken genoodzaakt tot enkele weeën.

Het zijn stoere postpubers bij BNN, zeker, maar die Zeno voegt daar een precieuze verbale stijl aan toe. Gevraagd naar een beschrijving van de pijn, zei hij: „Pleh!”, Jan Mulder en Matthijs van Nieuwkerk in verbijstering achterlatend. Het achterstevoren modewoord komt uit een commercial van een verzekeringsmaatschappij, die ook al leidde tot een carnavalsschlager in wording: „Pleh! Pleh! Pleh! Bij mijn man is alles andersom.” En zo gaat de wereld er in het Aquariustijdperk dus uitzien.