Liveblog: filerecord gebroken - sneeuw blijft vallen - verkeerschaos voorbij

Afsluiting liveblog

Aangezien de files zijn opgelost, de ANWB geen zware avondspits verwacht en de problemen op het spoor momenteel ook meevallen, lijkt het ons een goed moment om dit liveblog af te sluiten.

Het gemopper over problemen op de weg en op het spoor maakt (hopelijk) plaats voor het genieten van dit soort prachtige winterse beelden:

Foto ANP / Erik van 't WoudFoto ANP / Erik van 't Woud

Uiteraard blijven we je op nrc.nl op de hoogte houden van het laatste nieuws over het winterweer.

En zo brengt NRC Handelsblad de sneeuwval

Ook NRC Handelsblad pakt vanmiddag uit met de problemen door de sneeuwval. Zo ziet de voorpagina van de krant eruit:

De voorpagina van NRC van vanmiddag.De voorpagina van NRC van vanmiddag.


Op pagina 12 en 13 van de krant staat onder meer een reportage van binnenlandredacteur Sheila Kamerman. Zij ging vanochtend op pad met de ANWB.

Pagina 12 en 13 van de krant.Pagina 12 en 13 van de krant.


Abonnees kunnen de digitale versie van de krant van vanmiddag nu al hier lezen. Ook is de krant inmiddels beschikbaar op smartphone en tablet.

Wat is de weersverwachting?

Vooral in de noordelijke helft van het land sneeuwt het nog.

Screenshot Buienradar.nlScreenshot Buienradar.nl

Hoe ziet de weersverwachting voor vanmiddag en vanavond eruit? Weeronline.nl meldt:

Vanmiddag blijft het in het midden en zuidoosten nog lang sneeuwen, in het westen van het land is het inmiddels droger geworden. Aan zee ligt de temperatuur rond 0, in de rest van het land blijft het licht vriezen. De wind draait van oost naar noordoost en is meest matig van kracht. Vanavond en vannacht moeten Oost-Brabant en Limburg nog rekening houden met lichte sneeuwval.

De ANWB verwacht weinig moeilijkheden in de avondspits.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Wij verwachten geen uitzonderlijke avondspits: http://t.co/N9ZVGmkh. Gladheid door lichte #sneeuw in het oosten en zuiden.

sneeuwval

Sneeuwpret bij het leger

Ook bij het leger zijn ze 'druk' met de sneeuw. Onderstaande video werd een uur geleden naar YouTube geüpload. Helaas ontbreekt een omschrijving, waardoor het niet duidelijk is door wie en waar de video gemaakt is. Inventief is het allemaal wel.

De sneeuwval in beeld

Internetredacteur Lex Boon maakte zojuist een In beeld-serie van de sneeuwval.
[inbeeld]/inbeeld/2013/01/15/aansluiten-maar-sneeuw-legt-nederland-lam/[/inbeeld]
Bekijk ook de fotoseries op Nufoto en Volkskrant.nl. De Standaard heeft een mooie fotoserie van de sneeuwval in België.

Vertraging op Schiphol blijft beperkt

De vertragingen op Schiphol door de vorst en de sneeuw blijven beperkt van een halfuur tot een uur. Een woordvoerder meldt aan persbureau Novum dat er een paar uitschieters zijn en dat de vertraging niet groter is dan voorzien. Verwacht wordt dat de vertraging geleidelijk minder wordt nu het opgehouden is met sneeuwen. "Maar hoe snel dat gaat is nog niet te zeggen. Wij adviseren reizigers de actuele informatie in de gaten te blijven houden."

Bekijk die actuele informatie hier.

Schiphol

Sneeuw in Utrecht

Ook in Utrecht is flink wat sneeuw gevallen. Fotograaf Chris Heijmans maakte onderstaande foto's van de Utrechtse Maliebaan.

Foto Chris HeijmansFoto Chris Heijmans


Foto Chris HeijmansFoto Chris Heijmans


RTV Utrecht bericht over een 14-jarige jongen die een kat uit een wak heeft gered in de Utrechtse wijk Terwijde. Lees meer over de heldendaad en over een andere redding.

KNMI past criteria weeralarm aan

Het KNMI gaat naar aanleiding van de sneeuwval en files van vanochtend de criteria voor een weeralarm aanpassen, meldt de NOS. Nu kijkt het weerinstituut alleen naar de hoeveelheid sneeuw die valt in een bepaalde periode. Vanaf 3 centimeter sneeuw per uur of bij 10 centimeter per 3 uur wordt een weeralarm afgeven. Volgens het KNMI moet dat anders. Een woordvoerder tegenover de NOS:

"Vandaag zagen we dat minder sneeuw over een langere periode toch kan leiden tot ontwrichting van het verkeer".

Volgens de woordvoerder had een waarschuwing voor extreem weer achteraf niet misstaan:

"Dat heeft echt te maken met de onzekerheid van het weer. Qua plaats en tijd zaten we goed, maar er is meer sneeuw gevallen dan we verwacht hadden."

Lees meer bij de NOS.

Filevrij

Nederland is filevrij, meldde de ANWB zojuist op Twitter:

Treinreizigers kampen nog met een paar storingen.

Twee keer zo veel ongelukken als normaal

Op snelwegen en grote provinciale wegen waren in de ochtendspits twee keer zo veel ongevallen als normaal, meldt Allianz Global Assistance, dat het wegslepen van auto's coördineert. Tot 09.00 uur moesten driehonderd auto's worden weggesleept, terwijl dat er op een normale dinsdag honderd tot honderdvijftig zijn.

Opvallend is dat er op de snelwegen meer auto's van de baan zijn gegleden dan op provinciale wegen. "Normaal zie je het tegenovergestelde, omdat op provinciale wegen minder wordt gestrooid", meldde een woordvoerder aan persbureau Novum. De ongelukken zijn niet geconcentreerd in het gebied waar het heeft gesneeuwd. Ook in het noorden, waar het niet sneeuwde maar wel glad was, gebeurden ongelukken.

Het sneeuwt van hier tot Tokio

Nee, dit is geen winters tafereel in Nederland. Deze foto is vandaag genomen in Tokio, waar de eerste sneeuw van het seizoen is gevallen. In de Japanse stad viel ruim 7 centimeter sneeuw. Lees hier meer over de hevige sneeuwval in Japan.

Foto AP / Shizuo KambayashiFoto AP / Shizuo Kambayashi


ANWB verwacht geen problemen in avondspits Randstad

De ANWB verwacht dat de avondspits in de Randstad geen grote problemen gaat opleveren. "Zoals het er nu naar uitziet wordt het niet spectaculair. We verwachten daar geen echte problemen meer nu de sneeuw naar het oosten wegtrekt", zegt een woordvoerder van de ANWB tegenover persbureau Novum.

Rond Den Haag en Amsterdam staan rond 11.00 uur nog files, maar die worden steeds kleiner. Het is nog wel de vraag hoe de spits in het oosten en zuidoosten van het land gaat verlopen. "Dat hangt onder meer van het weer af, daar is nu nog niets over te zeggen."

avondspits

Ondertussen in Noordlaren

Veel problemen dus door het winterse weer, maar in Noordlaren waar het droog is, zijn ze wel blij met de vorst. In de Groningse plaats wordt vanavond de eerste marathon op natuurijs gereden. Bekijk een videoreportage van de NOS:

Het is wit in Amsterdam

Persbureau ANP verspreidde zojuist een paar mooie foto's van de sneeuw in Amsterdam. Bekijk ook winterse plaatjes bij AT5.

Foto ANP / Evert ElzingaFoto ANP / Evert Elzinga


Foto ANP / Evert ElzingaFoto ANP / Evert Elzinga

Honderden rij-examens uitgesteld

Vanwege de sneeuwval zijn vanochtend vierhonderd rij-examens uitgesteld. Dat aantal kan nog toenemen omdat kort van tevoren wordt bekeken of de examens doorgaan, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen tegenover persbureau Novum. In totaal staan vandaag 3200 rij-examens gepland. De meeste examens werden in Zuid-Holland geschrapt: 156 van de 657. Daarna volgt Noord-Holland met 66 van de 458 en Noord-Brabant met 53 van de 515.
Update 12.43 uur: inmiddels staat teller op 1300.

rij-examens

Dit is de nieuwe file top 10

Infographic ANPInfographic ANP

Alweer: sneeuwspoor verraadt inbreker

Het is zo'n nieuwtje dat iedere keer voorbij komt zodra het begint te sneeuwen. Hier enkele voorbeelden van afgelopen jaren. Leren die inbrekers het dan nooit?

De politie uit Maassluis meldt:

"Agenten zagen rond half vier opvallend verse sneeuwsporen in de sneeuw op een plek waar je dit ’s nachts niet zou verwachten. Deze voetsporen bleken te lopen naar een tennisvereniging. Het hek van de vereniging was opengebroken en op het moment dat de agenten dichterbij kwamen, hoorden zij inbrekersgeluiden."

Hier nog even het moment dat vanochtend live op Radio 1 het filerecord - waar dus wel wat discussie over is - werd gebroken.

Het gaat de goede kant op

Nog 75 kilometer file...

'Vandaag geen filerecord'

Patrick Potgraven, oprichter en woordvoerder van de VerkeersInformatieDienst hield zojuist op Radio 1 een pleidooi voor correctie van de oude filecijfers. Volgens hem is er namelijk geen sprake van een filerecord, aangezien in 1999 anders werd gemeten.

Iets dat de ANWB eerder vanochtend ook al toegaf. Als er in 1999 op de huidige manier was gemeten, was er waarschijnlijk sprake geweest van zo'n vijftienhonderd kilometer file.

De verschillende meetmethodes blijven voor verwarring zorgen. Zo werd op de site van de ANWB vandaag wel ruim 1500 kilometer file gemeld. Daar wordt echter wéér op een andere manier gemeten, legde Arnoud Broekhuis, manager van ANWB verkeersinformatie, al eerder uit:

"We hebben al meer dan veertig jaar files en voor de meldingen op bijvoorbeeld de radio maken we gebruik van de klassieke manier van meten. Dat is op basis van informatie van Rijkswaterstaat, die dat weer meet via een verkeerssignaleringssysteem dat is aangelegd op een groot deel van het hoofdwegennetwerk.

Daarin zijn echter niet alle wegen opgenomen en een file wordt pas gemeten als er twee kilometer of meer staat. De informatie op onze website komt van TomTom, die een ingenieus systeem hebben op basis van de navigatiesystemen van verkeersgebruikers. Dit geeft eigenlijk een completer beeld en uiteindelijk zullen we hier naartoe gaan. Op de site nemen we hier al een voorsprong op."

filerecord

Een ochtend die de boeken ingaat

De files lossen nu redelijk snel op. Volgens de ANWB staat er nog zo'n 250 kilometer file op dit moment. De problemen bevinden zich vooral rond Amsterdam, Den Haag, Breda, Den Bosch en Enschede.

Een overzicht van de gebeurtenissen van vanochtend:

 • de ochtendspits gaat de boeken in als drukste spits ooit. Vanochtend stond er op een gegeven moment 1007 kilometer file.
 • daarmee werd het record van 1999 gebroken, hoewel er toen wel net iets anders werd geteld
 • er stonden vanochtend 'monsterfiles' van 50 kilometer of langer met wachttijden van twee uur
 • de ANWB en Rijkswaterstaat adviseren om niet de weg op te gaan en waarschuwen voor een drukke avondspits
 • de sneeuw blijft nog even vallen en vooral in het zuidoosten komt er nog veel uit de lucht
 • op Schiphol zijn zo'n dertig vluchten geannuleerd. Tal van andere vluchten zijn vertraagd
 • de NS rijdt volgens een aangepast dienstregeling. Door wisselstoringen waren er problemen bij Breda, Den Haag en op dit moment ook Amersfoort

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht


Sneeuwvrij voor Haagse leerlingen

Leerlingen van het Haagse Segbroek College hebben sneeuwvrij gekregen, meldt de NOS. Rector Martien Korsten:

"We kregen allemaal meldingen binnen dat leerlingen en docenten de school niet konden bereiken. Ze zaten vast in de file, in de trein of in de tram. Als er al iets reed. Het sneeuwt hier nog steeds, dus als het zo doorgaat, gaat de ochtendspits in de avondspits over, dan heeft lesgeven gewoon geen zin."

Blije leerlingen dus op het Segbroek college, een school met 2300 leerlingen. Op andere scholen moeten leerlingen wel gewoon naar de les:

Twitter avatar xKDG_ KimDanita. Gingen vragen of we sneeuwvrij konden krijgen, zeiden ze nee =(

Twitter avatar IkGijs Gijs ~('.'~) (~'.')~ Doe ik anderhalf uurover om naarschool te gaan hebbe we sneeuwvrij

Het luchtverkeer heeft ook last van de sneeuw. Op Schiphol moeten reizigers rekening houden met vertragingen en annuleringen, voornamelijk van vertrekkende vluchten. Dat komt doordat alle vertrekkende vliegtuigen eerst gede-iced moeten worden. Op Eindhoven Airport waren geen problemen, op Rotterdam The Hague Airport - hier beneden op de foto - waren wel enkele vertragingen.

Foto ANP / Jerry LampenFoto ANP / Jerry Lampen

de situatie in de lucht
Ten noorden van de lijn Alkmaar-Zwolle-Enschede is er weinig sneeuw en rijdt het verkeer flink door. Alleen bij Kampen zijn wel wat problemen, aldus de ANWB:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Grote problemen nu ook op de #N50 bij Kampen. Verkeer vanuit Heerenveen kan beter omrijden via de #A32, #A28. Mijd de #A6 en de #N50.

situatie op de weg

De muts van Gerrie

NOS-journalist Gerrie Eickhof over de situatie op de A20 bij Rotterdam. Twitter maakt zich vooral druk om de muts die hij draagt:

Twitter avatar Margotjamnisek Margot Jamnisek Goeie muts, Gerrie Eijkhof

Twitter avatar mariekearnhem Marieke Lamers De muts van Gerrie is toch altijd het allerleukste bij sneeuw in NL. Hij heeft vanmorgen weer een mooie uitgezocht... http://t.co/ZIoDgTGU

Twitter avatar michielservaes Michiel Servaes Voorlopig hoogtepunt van deze sneeuwdag: de muts van Gerrie http://t.co/vseKoL9m”

Twitter avatar VincentMentzel vincent mentzel Die muts !! van #GerrieEickhof #NOS GEWELDIG:-) http://t.co/fqiMhiV4

Actuele sneeuwhoogten

De sneeuw blijft voorlopig nog vallen. Vooral op de lijn Rotterdam - Twente sneeuwt het onophoudelijk. Weerplaza.nl heeft een lijstje met de actuele sneeuwhoogtes:

 • 19cm Den Haag
 • 12cm Leidschendam
 • 1cm Sittard
 • 11cm Assenbroek
 • 5cm Arnhem
 • 11cm Delft
 • 0cm Maastrich

Beeld: sneeuwradar.nlBeeld: sneeuwradar.nl

weer

File neemt af: 700 kilometer

In Twente, waar de sneeuw heen trekt, ontstaan op dit moment de eerste files, maar het totaal aantal kilometer file in Nederland neemt af. De ANWB meldde zojuist 700 kilometer files op de snelweg. Wel waarschuwt de verkeersdienst voor een zware avondspits. Vooral in het zuidoosten van het land worden problemen verwachten.

situatie op de weg

De aangepaste dienstregeling...

...lijkt redelijk stand te houden. Gisteren besloot de NS al om vanwege de verwachte sneeuw om in het hele land met een aangepaste dienstregeling te rijden.

Wel moeten reizigers tussen Breda en Dordrecht en Breda en Rotterdam Centraal rekening houden met vertraging vanwege een wisselstoring. Datzelfde geldt voor het traject Den Haag - Gouda en voor reizigers tussen Oss en Nijmegen.

Op station Utrecht Centraal was het rond 8.40 uur niet veel drukker dan normaal. Foto NRC / David HaakmanOp station Utrecht Centraal was het rond 8.40 uur niet veel drukker dan normaal. Foto NRC / David Haakman

situatie op het spoor

Langste file: 47 kilometer

De teller stond even op 1007 kilometer file, maar in inmiddels weer onder de duizend kilometer gezakt. Wel ontstaan er inmiddels ook files in Twente, aldus de ANWB

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Ook Twente gaat nu voor de bijl. Zeer lange vertraging op de #A35 tussen Almelo en Enschede. #sneeuw.

De langste file staat op dit moment op de A59 van Zierikzee naar Oss. Daar staat een 'monsterfile', zoals de ANWB het noemt, van 47 kilometer.

situatie op de weg

Geen problemen in het noorden

De verkeersinformatie op Google Maps brengt de files mooi in kaart. De problemen centreren zich rond de Randstad en in Noord-Brabant.

In het gebied ten noorden van de lijn Zwolle-Hoorn zijn geen problemen. Daar zijn ze vooral bezig met de voorbereidingen voor de eerste schaatsmarathons op natuurijs.

Google MapsGoogle Maps

situatie op de weg

Kleine nuance: vorig record was volgens oude telling

Even een kleine nuance met betrekking tot het nieuwe filerecord. Het vorige record van 985 kilometer dateerde van 8 februari 1999. Toen werd er echter nog op een oude manier geteld, meldt persbureau Novum. Als er toen op de huidige manier zou worden geteld was er sprake geweest van vijftienhonderd kilometer file.

De ANWB spreekt hoe dan ook van een chaos. Aanvankelijk was er vooral in de Randstad geen doorkomen aan, maar inmiddels staan in Noord-Brabant monsterfiles tot vijftig kilometer en wachttijden tot twee uur.

Het verkeer op de A13 bij Rotterdam, vanochtend gefotografeerd door het ANP. Inmiddels staat er meer dan duizend kilometer file.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer RECORDOCHTENDSPITS. Drukste spits aller tijden. Er staat 1000 kilometer file. #DUIZEND.

ANP / Robin UtrechtANP / Robin Utrecht

Filerecord: 986 kilometer

986 kilometer file. Dat staat er op dit moment op de Nederlandse wegen. En dat is een nieuw filerecord, aldus de ANWB. De teller klimt inmiddels richting de duizend kilometer.

situatie op de weg
De sneeuwval houdt voorlopig nog aan en de drukte op de Nederlandse wegen zorgt voor 850 kilometer aan file. De ontwikkelingen volgen we vanaf nu in dit liveblog. Maar eerst even een overzicht van het begin van de spits:
 • Rijkswaterstaat verzoekt mensen om niet meer aan te sluiten in de file. Ga niet de weg op als het niet echt nodig is.
 • Er zijn meerdere ongelukken gebeurd en op sommige plekken staan volgens de ANWB 'monsterfiles' van 50 kilometer of langer.
 • De NS rijdt volgens een aangepast dienstregeling. Rondom Den Haag zijn wat problemen vanwege een wisselstoring. Vooral op het traject Den Haag - Gouda moeten reizigers rekening houden met vertraging.
 • Reizigers op Schiphol moeten de de hele dag rekening houden met vertragingen.

Door de flinke sneeuwval staat er inmiddels bijna 850 kilometer file op de Nederlandse snelwegen, voldoende voor een plek in de top vijf van langste files ooit. Bij elkaar zijn vierhonderd tot vijfhonderd strooiwagens op de weg om de weg sneeuwvrij te houden. De sneeuw blijft echter nog even vallen. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.