KPN: 4G-netwerk als eerste in Amsterdam

Nog maar weinig telefoons zijn geschikt voor 4G.
Nog maar weinig telefoons zijn geschikt voor 4G. Foto ANP / Lex van Lieshout

KPN gaat het 4G-netwerk als eerste uitrollen in Amsterdam, meldt het telecombedrijf. Vanaf volgende maand moet de opvolger van het huidige 3G-netwerk ook beschikbaar zijn in het noordelijke deel van de Randstad.

Volgens KPN zal medio 2013 ongeveer vijftig procent van de Nederlandse bevolking kunnen beschikken over 4G-diensten van KPN. In de tweede helft van 2013 wordt 4G geleidelijk verder uitgerold. In de zomer van 2014 moet 4G landelijk beschikbaar zijn.

4G staat voor de vierde generatie mobiele netwerken, die tot vijf maal sneller zijn dan de huidige standaard (3G). Volgens het bedrijf ziet speelt de uitbreiding van het mobiele netwerk een belangrijke rol in de verwerking van de enorme groei van het dataverkeer in Nederland.

Volgens de NOS is er in Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Beverwijk, Haarlem, Purmerend en Zaandam dekking vanaf 4 februari, maar zijn veel huidige telefoons niet geschikt voor 4G. KPN gaat daarom vanaf volgende maand meer smartphones aanbieden die de techniek wel ondersteunen.

Prijzen voor 4G-bundels bekend gemaakt

KPN heeft ook de prijzen voor de internetbundels met 4G bekend gemaakt, waarvan er vier beschikbaar komen van 250, 1000, 2500 en 5000 MB. Alleen de hoogste twee bundels krijgen ondersteuning voor 4G. Voor 2500 MB met een snelheid van 25 Mbps betaal je 25 euro per maand, voor 5000 MB met 50 Mbps 35 euro per maand.

Volgens Nu.nl krijgt ook Hi zogenoemd ‘XL 4G-abonnement’. Verder zouden de Samsung Galaxy S III, Nokia Lumia 920 en 820, de Huawei Ascend P1 en Galaxy Note 10.1 4G gebruik kunnen gaan maken van het snellere internet bij KPN en Hi.

Ook Vodafone, T-Mobile en Tele2 gaan een 4G-netwerk uitrollen, maar wanneer is nog niet bekend.

‘iPhone 5 houdt beperkt rekening met Europese frequenties’

Tech-redacteur Marc Hijink schreef in een blog over de iPhone 5 dat deze beperkt rekening houdt met Europese frequenties:

“In Nederland zal 4G in de iPhone 5 alleen op 1.800 MHz werken. [...] De technische invoering zal daarna nog maanden in beslag nemen – sommige kenners verwachten zelfs pas dat pas eind volgend jaar de 1.800 MHz frequenties voor het grote publiek beschikbaar zijn voor 4G. Dan is nog de vraag hoeveel steden en regio’s dekking zullen hebben.”

Veiling frequenties voor sneller mobiel internet leverde 3,8 miljard euro op

Eind 2012 leverde de frequentieveiling, waar KPN de 4G-vergunning kreeg, 3,8 miljard euro op. Marktleider KPN en Vodafone betalen elk ruim 1,3 miljard euro. T-Mobile betaalt 911 miljoen euro. Het was een recordopbrengst: de vorige grote veiling, in 2000, bracht omgerekend 2,7 miljard euro op.

Lees hier de antwoorden op zes vragen over de frequentieveiling van onze tech-redacteur Mark Hijink.