Kortkolom sport

Roeikampioen Rienks coacht vrouwenduo

Amsterdam. Oud-kampioen Nico Rienks (50) gaat een belangrijke rol spelen bij de nationale roeibond (KNRB). De olympisch kampioen van 1988 (dubbeltwee) en 1996 (Holland Acht) wordt begeleider van de vrouwelijke dubbeltwee met Claudia Belderbos en Chantal Achterberg. Zij bereiden zich voor op de WK 2014 in Amsterdam en de Zomerspelen van Rio in 2016. Na het opnieuw aantrekken van bondscoach Mark Emke is Rienks de tweede grote naam die wordt binnengehaald door interim-adviseur Joop Alberda. Deze voormalige bondscoach van het gouden volleybalteam (Atlanta, 1996) is door de roeibond binnengehaald om een nieuwe topsportorganisatie neer te zetten die over anderhalf jaar moet leiden tot medailles bij de WK op de Bosbaan én op de Spelen van Rio twee jaar later. (NRC)

Kabinet steunt 2018 Jeugdspelen R’dam

Amsterdam. Het kabinet heeft voor 15 miljoen euro zijn steun toegezegd aan de organisatie van de Olympische Jeugdspelen in 2018 in Rotterdam. De begroting van het evenement is 75 miljoen. Het ministerie stelt zich garant voor een derde van een mogelijk tekort, met een maximum van 5 miljoen. Het geld is beschikbaar nadat het kabinet de steun voor de Olympische Spelen van 2028 heeft ingetrokken. Rotterdam heeft concurrentie van Buenos Aires, Glasgow, Guadalajara en Medellín. In juli maakt het IOC de uitverkiezing bekend. De Jeugdspelen zijn voor sporters van 14 tot 18 jaar. De eerste editie was in 2010 in Singapore. (Novum)

Loek van Wely lijdt eerste schaakverlies

AMSTERDAM. Loek van Wely heeft op het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee gisteren zijn eerste nederlaag geleden. De zesvoudig Nederlands kampioen verloor in de derde ronde met zwart van de Noor Magnus Carlsen die de wereldranglijst aanvoert. Ivan Sokolov speelde met wit remise tegen Anish Giri. Erwin L’Ami speelde met zwart remise tegen de enige vrouwelijke deelnemer in de groep, de Chinese Hou Yifan. De Rus Sergej Karjakin gaat na drie ronden alleen aan kop met 2,5 punten. (NRC)

Feyenoorder Leerdam in zomer naar Vitesse

Rotterdam. Voetballer Kelvin Leerdam gaat aan het einde van het seizoen transfervrij van Feyenoord naar Vitesse. De 22-jarige middenvelder heeft met de Arnhemse club een mondeling akkoord bereikt over een vierjarig contract. Leerdam wilde zijn aflopende contract bij Feyenoord niet verlengen. Hij is bezig aan zijn vijfde seizoen bij de Rotterdamse club, waar hij ook zijn opleiding genoot. (Novum)

De Rooy achterop met truck in Dakar Rally

Córdoba. De Nederlandse trucker Gerard de Rooy leed gisteren op Argentijns grondgebied door mechanische problemen met zijn vrachtwagen anderhalf uur tijdverlies in de Dakar Rally. Hij raakte zijn koppositie kwijt en nu staat vierde op een uur achterstand. Peter Versluis finishte vlak achter de Tsjech Loprais als tweede. De Rus Nikolajev is de nieuwe leider. (Novum)