Kortkolom economie

EU: subsidies China staalindustrie illegaal

Amsterdam. De Europese Commissie heeft geconcludeerd dat China zijn staalindustrie illegaal subsidieert. Dat meldt de Financial Times op basis van een rapport van de commissie dat later deze maand wordt gepubliceerd. De illegale Chinese subsidies plaveien de weg voor hogere importtarieven voor Chinees staal. China is de grootste staalproducent ter wereld. Amerikaanse en Europese staalbedrijven hebben bij de wereldhandelsorganisatie WTO klachten gedeponeerd over oneerlijke handelspraktijken. Een uitspraak wordt begin dit jaar verwacht. (NRC)

Personeelschefs tegen soepel ontslagrecht

Amsterdam. De beroepsvereniging van personeelsfunctionarissen, de NVP, keert zich tegen de voorgenomen ontslagversoepeling van het kabinet Rutte II. Volgens de NVP zijn „de timing en de hardheid van de voorstellen niet sociaal”. De ontslaghervorming leidt tot „serieuze verarming en het langdurig verlies van een generatie 50-plussers”, meent de NVP. De organisatie vreest dat personeelsafdelingen het „zeer moeilijk” zullen krijgen om in de uitvoering van de plannen „een menselijke maat te hanteren”. De NVP pleit er dan ook voor om de ontslaghervorming op te schorten tot 2018, als de arbeidsmarkt mogelijk is aangetrokken. (NRC)

AFM uit kritiek op pensioensystematiek

amsterdam. AFM-bestuurder Harman Korte is kritisch over de huidige pensioensystematiek omdat die jongeren benadeelt ten opzichte van ouderen. Dat blijkt uit zijn speech ‘Eerlijker over Pensioen’ die hij gisteren hield op het seminar Eye on Pensions en die op de AFM-site is geplaatst. Korte pleit voor een wijziging van de pensioensystematiek en het afstappen van de doorsnee-premie. Het huidige systeem is ingericht op werknemers die hun leven lang bij hetzelfde pensioenfonds zitten. Jongeren wisselen vaker van baan en dus ook van pensioenfonds. (NRC)

Boete 600 miljoen voor RBS om Libor

amsterdam. Royal Bank of Scotland (RBS) wacht een boete van 600 miljoen euro voor de rol die de bank speelde bij de manipulatie van de Libor-rente. Dat meldt persbureau Bloomberg vandaag op basis van ingewijden. Het bedrag zou de één na hoogste boete zijn in het Libor-schandaal tot nog toe. De Zwitserse bank UBS moest vorig jaar 1,2 miljard euro betalen. (NRC)

Veel crèches failliet na bezuinigingen

Amsterdam. Vorig jaar hebben zes keer zo veel kinderopvangorganisaties de deuren moeten sluiten als in 2011. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. Van de 2.200 crèches gingen er 73 failliet, tegen 12 in 2011. Eenvijfde van alle crèches kampt bovendien met betalingsproblemen.

De problemen zouden vooral komen door de bezuinigingen op de kinderopvang. Ook maken ouders minder gebruik van de opvang, om kosten te besparen. (NRC)