Kortkolom cultuur

Raad R’dam tegen verkoop kunst Afrika

Rotterdam. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad heeft grote zorgen over het plan van wethouder Laan (cultuur, VVD) om musea makkelijker kunst te laten verkopen. Morgen debatteert de raad over het voorstel. PvdA, D66, GroenLinks en SP zijn zeer kritisch. Zij willen niet dat het Wereldmuseum zijn prestigieuze Afrikacollectie verkoopt om een gat in de exploitatie mee te dekken. „Als je dat toelaat, hebben we straks een stad zonder kunst”, zegt PvdA-fractievoorzitter Richard Moti. Jos Verveen (D66) is bang dat de verkoop verzamelaars afschrikt om kunst te schenken. „Rotterdam creëert zo een sfeer dat het de deur op een kier zet om geschonken kunst te verkopen.” (NRC)

Universiteit verwijdert schilderij na klacht

amsterdam. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft een schilderij van de Utrechtse kunstenaar Elmer de Gruijl van de muur gehaald omdat een medewerkster van de universiteit zich eraan stoorde. Dat bevestigde de Universiteit dinsdag. De medewerkster meende zich te herkennen in het schilderij, waarop te zien is hoe een vrouw met hoofddoek een naakte man bevredigt. De schilder en de vrouw kennen elkaar niet. De Gruijl heeft geen begrip voor de klacht en vindt het „vreemd dat de universiteit het doek na één klacht van de muur haalt, zonder mij in te lichten”. (NRC)

Makers South Park richten filmstudio op

new york. De makers van de Amerikaanse animatieserie South Park en de hitmusical The Book of Mormon gaan hun eigen productiebedrijf oprichten. Dat meldt The New York Times. Trey Parker en Matt Stone willen met Important Studios theater-, tv- en filmproducties realiseren. Hun studio heeft nu al een geschatte waarde van 300 miljoen dollar. Een van de plannen zou het verfilmen van The Book of Mormon zijn. (Novum)