Kortkolom binnenland

Meter van gecrashte Boeing eerder kapot

Den Haag. De hoogtemeter van de Boeing 737 van Turkish Airlines die in februari 2009 neerstortte bij Schiphol, was voor de crash al zestien keer stukgegaan in de periode januari 2008 tot februari 2009. Dat heeft staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) gisteren geantwoord op Kamervragen. Volgens Mansveld is in alle gevallen direct actie ondernomen en is het niet waar dat de defecten niet zijn gerepareerd. De Boeing, met aan boord 135 inzittenden, stortte neer in een akker vlak voor de landingsbaan. Negen mensen kwamen om het leven, tachtig anderen raakten gewond. Eerder bleek al dat een van de oorzaken een defecte radiohoogtemeter was. (Novum)

‘Inspecteurs kermis jarenlang omgekocht’

Amsterdam. Een groot deel van de kermisattracties in Nederland is jarenlang niet goed gekeurd, zo bericht De Telegraaf vandaag. Werknemers van keuringsbedrijf Vinçotte zouden op grote schaal geld hebben aangenomen van kermisexploitanten in ruil voor een gunstig rapport. Vinçotte keurt eenderde van de attracties op kermissen en in pretparken. Vanaf 2005 tot 2011 zouden veel misstanden zijn verheimelijkt. Eind vorig jaar deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een inval bij het bedrijf. Een ingewijde stelt dat ongelukken zijn gebeurd en mensenlevens op het spel zijn gezet. (Novum)

Meer aanvragen voor gedragsverklaring

Den Haag. Het aantal aanvragen voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. In 2005 werden er nog 250.000 verzoeken voor zo’n VOG gedaan, vorig jaar waren dat er 560.000. Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer gemeld. Sinds oktober 2012 worden bij alle aanvragen van mensen uit andere EU-landen dan Nederland die in kinderopvang jeugdzorg en onderwijs werken, justitiële gegevens uit hun land van herkomst opgevraagd. Nederland heeft tot december circa 630 informatieverzoeken gedaan. (Novum)

GroenLinks Leiden wil kabelbaan

Leiden. De lokale fractie van GroenLinks in Leiden pleit voor de aanleg van een kabelbaan boven de stad. De partij denkt dat het een „fantastisch alternatief” kan zijn voor de bereikbaarheid in Leiden, stelt het in schriftelijke vragen aan het Leidse college. In Groningen wordt al onderzoek gedaan naar de aanleg van een stoeltjeslift. Volgens fractievoorzitter Pieter Kos lijkt veel van de Groningse problematiek op die van Leiden. (Novum)

Dolfijnen gezien voor kust Noord-Holland

Castricum. Voor de kust van Noord-Holland bij Castricum zijn afgelopen weekeinde enkele dolfijnen gezien. Ecomare vermoedt dat het om tuimelaars gaat, zo meldde het natuurcentrum gisteren. Dolfijnen worden niet vaak in de Nederlandse wateren gezien. Volgens Ecomare zit er vermoedelijk veel vis voor de kust en zijn de dieren daar op afgekomen. (Novum)