‘Kermisexploitanten kopen controles af - attracties niet goed gekeurd’

TILBURG/22072000 - Gillen in de ¬Extreme¬ op de grootste kermis van de Benelux in Tilburg. De Tilburgse kermis duurt van zaterdag 22 juli tot en met zondag 30 juli.
TILBURG/22072000 - Gillen in de ¬Extreme¬ op de grootste kermis van de Benelux in Tilburg. De Tilburgse kermis duurt van zaterdag 22 juli tot en met zondag 30 juli. Kermisattractie in Tilburg. In 2010 knapte op de kermis een elastiek van Bungee-installatie. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Een groot deel van de kermisattracties is jarenlang niet goed gecontroleerd. Kermisexploitanten boden keuringsinstantie Vinçotte op grote schaal zwart geld aan in ruil voor een goedkeurend rapport, zo meldt De Telegraaf, die ‘ingewijden’ citeert.

Vinçotte keurt met goedkeuring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een derde van de attracties in pretparken en op kermissen. De NVWA zou eind vorig jaar een inval hebben gedaan bij het bedrijf. Betrokkenen melden dat in de periode van 2005-2011 veel misstanden niet werden gemeld zoals kapotte remmen of beugels van attracties.

Volgens een betrokkene waren inspecteurs daarvan op de hoogte, maar namen ze contant geld aan om er vervolgens geen melding van te maken. De krant, die keuringsrapporten van Vinçotte in handen heeft, beschrijft twee ongelukken met een kermisattractie die niet goed werkte en waarvan al melding werd gemaakt in een keuringsrapport, maar wat geen aanleiding was de attractie stil te leggen.