Kabinet steunt bid voor Jeugdspelen Rotterdam

Voor de Olympische Jeugdspelen is geld vrijgemaakt, omdat Nederland zich niet langer voorbereidt voor de Olympische Spelen van 2028.

Amsterdam. Het kabinet heeft zijn steun toegezegd aan de organisatie van de Olympische Jeugdspelen in 2018 in Rotterdam. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport levert een bijdrage van vijftien miljoen euro, liet het departement gisteren weten. Voor het evenement is 75 miljoen euro begroot.

Naast de bijdrage aan de organisatie, stelt het ministerie zich garant voor een derde van een mogelijk tekort, met een maximum van 5 miljoen euro. Het geld wordt de komende jaren gespaard voor de Jeugdspelen, omdat Nederland is gestopt met de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2028.

De organisatie van dit evenement sluit aan bij de ambitie van het kabinet „om alle kinderen in Nederland aan het sporten te krijgen en jonge topsporters een podium te bieden om ook in Nederland te kunnen excelleren”, staat in een reactie van het ministerie.

Rotterdam werd in februari vorig jaar voorgedragen door het NOCNSF. De Nederlandse stad heeft concurrentie van Buenos Aires (Argentinië), Glasgow (Schotland), Guadalajara (Mexico) en Medellín (Colombia). Op 4 juli maakt het internationaal olympisch comité (IOC) op welke stad de definitieve keuze is gevallen.

De Jeugdspelen is een internationaal sportevenement voor sporters van 14 tot 18 jaar. De eerste editie werd in 2010 in Singapore gehouden, de tweede is over twee jaar in de Chinese stad Nanjing. In 2012 werd de eerste wintereditie georganiseerd in het Oostenrijkse Innsbruck. Novum