Inktspotprijs naar Pieter Geenen voor strip over onnozele burger

Daredevils, Vrij Nederland 8 maart. Door Pieter Geenen

Tekenaar Pieter Geenen heeft met een strip over de onnozele, naïeve burger de Inktspotprijs 2012 gewonnen, de prijs voor de beste politieke spotprent. De strip verscheen op 8 maart onder de naam Daredevils! in het weekblad Vrij Nederland.

Dat meldt persbureau Novum.

De jury onder voorzitterschap van Kees van Kooten roemde Geenen dinsdagavond tijdens de uitreiking in Den Haag onder meer om zijn humor. De jury schrijft in een verklaring:

“De humor van Geenen is haarscherp, maar merkwaardig genoeg vooral hoopgevend. Deze volstrekt originele vorm van sociale satire zet de kijkende lezer keer op keer weer met beide benen op de grond.”

In de strip halen vijf ‘gewone mensen’ als waaghalzen kunstjes uit in het circus van alledag. Zo is er de waaghals die kranten noch actualiteitenprogramma’s volgt, en niet door lijkt te hebben dat hij zijn hoofd in een leeuwenmuil legt.

‘Strip Geenen gaat over het volk’

De winnende tekening gaat vaak over politici en politieke onderwerpen, maar de strip van Geenen gaat over het volk. Uit het juryrapport:

“Op een bedrieglijk naïeve poppenkastmanier analyseert Geenen de waan van de week en de hype van de dag. Hij becommentarieert de actualiteit vanuit het versimpelde oogpunt van de gewone man, die het ook niet allemaal begrijpt, maar desondanks overal braaf achteraan blijft hollen.”

Ook de subtiele beeldgrappen van Geenen konden op lof van de jury rekenen. De in 1955 geboren Geenen maakt strips voor onder meer Trouw en Vrij Nederland. Zijn winnende prent is te zien in de tentoonstelling Politiek in Prent 2012, die na het Haagse perscentrum Nieuwspoort doorreist naar het Persmuseum in Amsterdam.

Andere kanshebbers: Marco Lap en Merijn Beeldverteller

Andere kanshebbers (hier op een rijtje) voor de negentiende Inktspotprijs waren Marco Lap met een prent over het seksueel misbruik in de katholieke kerk en Trik met een prent over de eurocrisis. Ook Merijn Beeldverteller maakte met zijn strip over de Chinese internetblokkade van The New York Times goede kans om als winnaar uit de bus te komen.

De prijs, die door Stichting Pers & Prent wordt georganiseerd, werd in 1994 voor het eerst toegekend, aan Peter van Straaten. Hij won ook in 2011, met zijn tekening ‘Kruisverkrachting’. Afgelopen jaar koos de jury voor de ‘stampende Bleker’ van Siegfried Woldhek, die dit jaar ook genomineerd was met een strip over het Catshuisberaad.