Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

In Nederland gaat Christie’s alleen nog maar schilderijen veilen

De veiling van de Goudstikker-collectie 2007. Het wereldwijd opererende veilinghuis Christie’s zal in Nederland alleen nog schilderijen veilen. Foto ANP / Olaf Kraak

Het wereldwijd opererende veilinghuis Christie’s zal in Nederland alleen nog schilderijen veilen. Ook het aantal veilingen in Amsterdam draait Christie’s drastisch terug, van twintig naar zeven. Dit bevestigt Jop Ubbens, de directeur van Christie’s Nederland, aan NRC Handelsblad. Omdat de gesprekken die hij vandaag voert met het personeel nog niet zijn afgerond, wil hij nog niet zeggen hoeveel personeelsleden hun baan zullen verliezen.

Vorig jaar draaide Christie’s recordomzet

De aangekondigde bezuinigingen komen op een opvallend moment: Christie’s Nederland draaide in 2012 een recordomzet van 65 miljoen euro, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2011. In de publieke verklaring die het Londense hoofdkantoor gisteren uitgaf, benadrukt Christie’s dat het om een langetermijnstrategie gaat.

“Om de mondiale structuur van het bedrijf recht te doen en om te voldoen aan de eisen die de wereldwijde kunstmarkt vandaag stelt, geloven wij dat veranderingen nodig zijn om succes te garanderen, ook in de verre toekomst.”

Het Nederlandse filiaal levert jaarlijks ongeveer 1 procent van de mondiale verkoop van het veilinghuis. In 2011 veilde Christie’s voor 4,35 miljard euro aan kunst, antiek en bijzondere voorwerpen.

Geen juwelen en antiek meer onder de hamer

Christie’s Nederland zal, zo blijkt uit gesprekken met medewerkers, nog slechts twee afdelingen tellen: eentje voor oude meesters, negentiende-eeuwse kunst en impressionisten en één voor naoorlogse en contemporaine kunst. Antiek, juwelen, wijnen en bijzondere voorwerpen zal Christie’s niet meer in Nederland onder de hamer brengen.

Matthew Paton van Christie’s in Londen en Jop Ubbens benadrukken dat het veilinghuis “de beslissing” heeft genomen in Nederland te blijven, waar het al veertig jaar actief is. Ubbens: “Dat is toch het belangrijkste.” Paton: “Onze Nederlandse klanten zijn cruciaal voor de wereldwijde activiteiten van Christie’s. Wij hechten aan een blijvende aanwezigheid in Nederland, mét veilingen.”

Concurrent Sotheby’s stopte in de zomer van 2011 met alle veilingen in Nederland. Sotheby’s heeft in Amsterdam nog slechts een innamekantoor met zeven medewerkers.
In de kunstwereld wordt gesproken over “een grote verschraling”, al reageert niet iedereen geschokt. Kunsthandelaar Frank Buunk zegt dat minder veilingen natuurlijk “jammer” zijn voor het publiek. Buunk:

“Maar dit betekent ook meer klandizie voor de kunsthandel, wat voor kopers en verkopers aantrekkelijk kan zijn. Die hoeven geen provisie meer aan het veilinghuis te betalen.”