Hooggerechtshof Pakistan beveelt arrestatie premier Ashraf

Het Hooggerechtshof in Pakistan heeft de arrestatie van premier Ashraf verordonneerd inzake een corruptiezaak rondom Rental Power Plants. Dat meldt persbureau AP. Het hof heeft ook de arrestatie van andere betrokkenen gelast.

A Pakistani police officer stands guard on a shipping container while supporters of Pakistan Sunni Muslim cleric Tahir-ul-Qadri participate in an anti government rally in Islamabad, Pakistan on Tuesday, Jan. 15, 2013. Thousands of anti-government protesters are rallying in the streets of Pakistani capital for second day despite early-morning clashes with police who fired off shots and tear gas to disperse the crowd. (AP Photo/Anjum Naveed)
A Pakistani police officer stands guard on a shipping container while supporters of Pakistan Sunni Muslim cleric Tahir-ul-Qadri participate in an anti government rally in Islamabad, Pakistan on Tuesday, Jan. 15, 2013. Thousands of anti-government protesters are rallying in the streets of Pakistani capital for second day despite early-morning clashes with police who fired off shots and tear gas to disperse the crowd. (AP Photo/Anjum Naveed) Duizenden Pakistanen demonstreren vandaag tegen de regering in Islamabad, op de de dag dat het hooggerechtshof de arrestatie heeft bevolen van de premier wegens betrokkenheid bij corruptie. Over een paar maanden zijn er in Pakistan weer verkiezingen. Foto AP / Anjum Naveed

Het Hooggerechtshof in Pakistan heeft de arrestatie van premier Ashraf verordonneerd wegens corruptie rondom de verhuur van energiecentrales. Dat meldt persbureau AP. Het hof heeft ook de arrestatie van andere betrokkenen gelast.

Ashraf wordt ervan beschuldigd dat hij geld ontving bij de verhuur van energiecentrales. Ook zou hij betrokken zijn bij andere smeergeldzaken. Hij zou daarvan onder andere een huis in Londen hebben gekocht. De premier kreeg door de zaak de bijnaam van ‘Raja Rental’ in Pakistan. De premier dreigt daarmee dezelfde weg te gaan als zijn voorganger Gilani. Die werd twee maanden geleden ontslagen wegens minachting van de rechterlijke macht.

Gilani weigerde een onderzoek naar corruptie door president Zardari te heropenen. De Pakistaanse president zou op zijn beurt smeergelden hebben overgemaakt naar Zwitserse bankrekeningen. Bij de opvolging van Gilani door Ashraf hing meteen bij zijn aantreden al zo’n zelfde zweem van corruptie heen, zegt NRC-redacteur Floris van Straaten:

“Corruptie bij de overheid is in Pakistan schering en inslag. In principe schermen de regeringsleiders altijd met onschendbaarheid, maar dat wil niet zeggen dat het Hooggerechtshof daar de oren naar laat hangen. Wel wijst dit er opnieuw op dat het hof het leger steunt, dat verwikkeld is in een machtsstrijd met de regering.”

Arrestatie is opvallend

Hoewel het hof dus al eerder de tanden liet zien in de zaak tegen Gilani, is het toch wel weer opmerkelijk dat nu de arrestatie van Ashraf wordt gelast:

“In Pakistan heeft het Hooggerechtshof een andere invulling en rol dan in Nederland; het hof kan net als in India zelfstandig zaken ter hand nemen. Het is natuurlijk nog wel even afwachten of hij ook daadwerkelijk gearresteerd wordt. Er zijn allerlei tegenkrachten die het kunnen vertragen.”

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn vandaag duizenden mensen op de been om te protesteren tegen de regering. De oproerpolitie zette traangas in en schoot in de lucht om betogers uiteen te drijven die met stenen gooien. De drijvende kracht achter het protest is een teruggekeerde Canadese geestelijke Muhammad Tahirul Qadri, die de Pakistanen voorhoudt dat de huidige regering hun alleen maar ellende heeft gebracht. Er zijn aanwijzingen dat Qadri de steun heeft van het Pakistaanse leger.