Heldere vrieskou

De luchtdruk gaat stijgen en de barometers tonen steeds vaker een zon. Een week geleden gaven die barometers weliswaar ook mooi weer aan, maar toen hing er een vastzittende koek van laaghangende bewolking en mist onder het hogedrukgebied. Ditmaal wordt juist koude en tamelijk heldere lucht aangevoerd, wat koud winterweer oplevert. De laatste sneeuwvlokken van het etmaal schuiven tegen het einde van dinsdagmiddag via het zuiden weg naar België. Vervolgens klaart het vanuit het noordwesten langzaam wat op. De temperatuur daalt naar 4 tot 6 graden onder het vriespunt.

Woensdag zullen er nog vrij lang restjes bewolking van dat wegtrekkende front over Limburg en omgeving schuiven. Verder is er flink wat zon, met her en der wat wolken vanaf zee. Ook kan vanaf het water een enkel sneeuwbuitje het land optrekken. Er waait een koude noordoostenwind en voor de derde opeenvolgende dag zal het grootste deel van het land een ijsdag beleven (dat wil zeggen: een etmaal lang onder het vriespunt).

De rest van de week is er geregeld zonneschijn en passeert slechts een lokale sneeuwbui. Afhankelijk van het al dan niet aanwezige sneeuwdek kan het behoorlijk koud worden. Tijdens heldere nachten is boven de sneeuw strenge vorst mogelijk. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat het ijs dik genoeg is en we op veel plekken de schaatsen kunnen onderbinden.