Grote beleggers speculeren op daling aandeel SNS Reaal

Vier internationale hedgefondsen verwacht op korte termijn een verdere koersdaling van het aandeel SNS Reaal. De vier fondsen hebben zogeheten shortposities ingenomen, waarmee ze speculeren op een koersdaling. Dat blijkt uit het register van shortposities dat de Autoriteit Financiële Markten sinds november vorig jaar publiceert.

Bank en verzekeraar SNS Reaal verkeert al lange tijd in grote problemen door de situatie bij de vastgoedtak Property Finance. Het onderdeel heeft te maken met forse afboekingen door de crisis op de vastgoedmarkt, waardoor verschillende ontwikkelaars die de bank heeft gefinancierd failliet zijn gegaan.

Het in Londen gevestigde GLG Partners heeft zijn shortpositie de afgelopen weken uitgebreid en heeft nu een positie van 3,59 procent. Het internationale hedgefonds BlackRock heeft een shortpositie van 1,44 procent, TT International 1,83 procent en Oceanwood Capital Management bezit sinds vrijdag een shortpositie van 0,58 procent in SNS Reaal. De fondsen hebben gezamenlijk een shortpositie van 7,45 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van SNS opgebouwd.

Bij een shortpositie verwachten speculanten dat de koers van een aandeel verder zal dalen. Een handelaar verkoopt dan aandelen van een bedrijf op een bepaald moment, die hij later moet leveren. Op het moment van de verkoop heeft de handelaar de aandelen nog niet in bezit. Op het moment dat hij de verkochte aandelen daadwerkelijk moet leveren, hoopt hij ze tegen een lagere koers te kunnen kopen dan de prijs waartegen hij de aandelen heeft verkocht.

De koers van het aandeel daalde vorige week flink nadat bekend was geworden dat een ontwikkelaar in Spanje een claim van 400 miljoen euro heeft ingediend tegen SNS vanwege een niet geleverde financiering waardoor het golfresort van de ontwikkelaar failliet zou zijn gegaan.

Vorige zomer huurde SNS de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in om mee te zoeken naar een oplossing voor de problemen. Het ministerie van Financiën heeft de Amerikaanse bank Morgan Stanley ingehuurd voor advies. SNS zegt dat het de bedoeling is dat er een allesomvattende oplossing komt.