Greco zet verzekeraar Generali op een betere koers

De omschrijving door Generali van zijn nieuwe strategie als een revolutie gaat wel iets te ver. De grootste verzekeraar van Italië heeft beloofd zijn ondermaatse solvabiliteit te repareren door vóór 2015 voor 4 miljard euro aan nieuw kapitaal binnen te halen. De nieuwe uitvoerend directeur Mario Greco wil dit zien te verwezenlijken door de verkoop van bezittingen. Een snelle claimemissie zou echter de voorkeur hebben verdiend.

Het goede nieuws is dat Greco de problemen van Generali op accurate wijze heeft geanalyseerd. Het concern heeft veel te veel schulden uitstaan: zijn solvabiliteitsratio – het aandelenkapitaal in verhouding tot waarschijnlijke claims – lag eind september op slechts 140 procent, waarmee niet wordt voldaan aan de huidige zogenoemde ‘Solvabiliteits 1’-regels, terwijl die van veel branchegenoten dichterbij de 200 procent ligt. Generali heeft in het verleden te veel vertrouwd op speculatieve beleggingen om operationele zwakheden te verbloemen. En als belangrijkste aandeelhouder van diverse grote Italiaanse bedrijven – zoals bandenproducent Pirelli en mediaconcern RCS – heeft Generali te veel tijd verspild aan het Italiaanse machtsspel.

Het is minder duidelijk of Greco het juiste medicijn heeft gekozen. Beleggers zullen blij zijn met zijn nadruk op Generali als internationaal verzekeraar met meer aandacht voor veelbelovende opkomende markten als Midden- en Oost-Europa. Maar het herstel van het kapitaaltekort door het afstoten van bezittingen brengt risico’s met zich mee, en kortetermijnverkopen als de Zwitserse private bank van Generali en een aantal Amerikaanse dochters zullen op zichzelf waarschijnlijk niet het kapitaal genereren dat nodig is om de solvabiliteitsratio van de verzekeraar boven de beoogde 160 procent te krijgen.

Greco kan bang zijn dat hij, als hij nu een beroep doet op de aandeelhouders om de kapitaalpositie te repareren, in een later stadium geen mandaat meer zal hebben om hen te vragen een opportunistische aankoop te financieren. Maar Generali zou ervan hebben geprofiteerd als het kapitaalprobleem onmiddellijk van tafel zou zijn verdwenen, vooral omdat Greco zijn status als ‘nieuwe bezem’ had kunnen gebruiken om de emissie te verkopen. En het zou makkelijker zijn geweest om de aantijgingen te pareren dat Generali te veel zijn oren laat hangen naar zijn grootste aandeelhouder Mediobanca, wiens positie zou verwateren als hij niet aan de claimemissie zou meedoen. Bovendien zou nieuw kapitaal voor een verstandige transactie op eigen merites beschikbaar moeten kunnen zijn.

De nieuwe baas van Generali heeft niettemin een betere route uitgestippeld voor het concern. Maar zodra Greco zich daartoe in staat voelt, zou hij een van de Italiaanse belangen van Generali moeten verkopen om aan te tonen dat het hem ernst is met de veranderingen. Daden spreken nu eenmaal vaak duidelijker taal dan woorden.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.