Geen problemen verwacht in avondspits - KNMI past criteria weeralarm aan

De ANWB Wegenwacht vanochtend op weg naar een auto met voorgloei problemen. Foto NRC / Maarten Hartman

Vanochtend stond er ruim duizend kilometer file, maar de avondspits gaat geen grote problemen opleven, aldus de ANWB. Het KNMI gaat naar aanleiding van de sneeuwval en files van vanochtend wel de criteria voor een weeralarm aanpassen.

Sneeuw trekt weg - weinig problemen verwacht

De ANWB verwachtte vanochtend zeshonderd kilometer file. Het werd ruim duizend kilometer, een nieuw record. Problemen waren er vooral rond Amsterdam, Den Haag, Breda en Den Bosch. De noordelijke regio’s hadden vrij weinig problemen.

Naar verwachting gaat de avondspits geen grote problemen opleveren. Een woordvoerder van de ANWB tegen persbureau Novum:

“Zoals het er nu naar uitziet wordt het niet spectaculair. We verwachten daar geen echte problemen meer nu de sneeuw naar het oosten wegtrekt.”

Bij het filerecord moet wel worden aangetekend dat ten tijde van het vorige record van 985 kilometer nog een andere meetmethode werd aangehouden. Anders had dat record op zo’n vijftienhonderd kilometer gestaan.

Twee keer zoveel ongevallen als normaal

Op snelwegen en grote provinciale wegen hebben in de ochtendspits twee keer zo veel ongevallen plaatsgevonden als normaal. Tot 09.00 uur moesten in de kou en de sneeuw driehonderd auto’s worden weggesleept, terwijl dat er op een normale dinsdag honderd tot honderdvijftig zijn. Dat meldt Allianz Global Assistance, dat het wegslepen van auto’s coördineert.

De ongelukken zijn niet geconcentreerd in het gebied waar het heeft gesneeuwd. Ook in het noorden, waar het niet sneeuwde, gebeurden ongelukken. Een woordvoerder:

“Daar is het ook koud en dus evengoed glad.”

NS rijdt volgens aangepaste dienstregeling

Door de weersomstandigheden heeft de NS er voor gekozen om de hele met een aangepaste dienstregeling te rijden. Er rijden minder treinen, waardoor reizigers rekening moeten houden met vaker overstappen en meer drukte in de trein.

Wisselstoringen bij Breda, Rotterdam, Den Haag en Amersfoort zorgden vanochtend voor vertragingen.

‘KNMI komt met nieuwe criteria weeralarm’

De NOS meldt dat het KNMI gaat naar aanleiding van de sneeuwval en files van vanochtend de criteria voor een weeralarm aanpassen. Nu kijkt het weerinstituut alleen naar de hoeveelheid sneeuw die valt in een bepaalde periode. Vanaf 3 centimeter sneeuw per uur of bij 10 centimeter per 3 uur wordt een weeralarm afgeven. Volgens het KNMI moet dat anders. Een woordvoerder tegenover de NOS:

“Vandaag zagen we dat minder sneeuw over een langere periode toch kan leiden tot ontwrichting van het verkeer.”

Volgens de woordvoerder had een waarschuwing voor extreem weer achteraf niet misstaan:

“Dat heeft echt te maken met de onzekerheid van het weer. Qua plaats en tijd zaten we goed, maar er is meer sneeuw gevallen dan we verwacht hadden.”

Bij de aanscherping wordt overlegd met onder meer de ANWB en Rijkswaterstaat.

Bekijk onze In Beeld over het winterse weer

Eerder vandaag hielden we op nrc.nl een liveblog bij over de sneeuw. Lees het hier terug.