Frankrijk verwacht hulp Golfstaten in Mali - ‘inzet troepen duurt week’

French soldiers arriving from Chad, prepare at the 101 military airbase in Bamako on January 14, 2013, before their deployment in the north of Mali. France is using air and ground power in a joint offensive with Malian soldiers launched on January 11 against hardline Islamist groups controlling northern Mali. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
French soldiers arriving from Chad, prepare at the 101 military airbase in Bamako on January 14, 2013, before their deployment in the north of Mali. France is using air and ground power in a joint offensive with Malian soldiers launched on January 11 against hardline Islamist groups controlling northern Mali. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO Franse soldaten komen aan in Bamako in Mali voordat ze naar het noorden van Mali vertrekken gisteren. De Franse troepen vechten sinds enkele dagen tegen islamitische rebellen in het land op verzoek van de interim-regering. Foto AFP / Issouf Sanogo

De Franse president Hollande denkt dat de inzet van een verenigde Afrikaanse troepenmacht ongeveer een week kost. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Lauren Fabius, heeft gezegd dat hij verwacht dat de Arabische Golfstaten zullen helpen bij een militaire campagne tegen de islamitische rebellen.

Frankrijk vecht nu al een aantal dagen tegen de islamitische strijders op verzoek van de interim-regering. Die riep de hulp in van de voormalige kolonisator na een coup door aan Al-Qaeda gelieerde rebellen. Tot nu toe zouden bij bombardementen al zestig rebellen gedood zijn. Ook vannacht voerde de Franse luchtmacht de hele tijd bombardementen uit op de centraal-Malinese stad Diabaly.

Fabius zei dat hij verwacht dat de Golfstaten te hulp zullen schieten en dit eind deze maand zullen bespreken:

“Iedereen moet zich committeren het terrorisme te bestrijden. We zijn ervan overtuigd dat de Emiraten dat ook zullen doen en zullen dat met het land bespreken. Er zijn verschillende manieren om te helpen, dat kan materieel of financieel.”

Vanaf een Franse militaire basis in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten, zei Hollande dat er momenteel 750 Franse troepen in Mali aanwezig zijn en dat Frankrijk het aantal zal vermeerderen tot de operatie kan worden overgedragen aan een Afrikaanse troepenmacht.

Veiligheidsraad achter interventie

Het land is van plan zo’n 2.500 Franse soldaten in te zetten die samen met ruim 3.300 Afrikaanse soldaten een door de VN-gesteunde interventie moeten leiden. Vannacht besloot de Veiligheidsraad na een vergadering unaniem achter een buitenlandse interventie te gaan staan. Andere westerse landen zoals de VS, België, Canada, Groot-Brittannië, en Denemarken hebben Frankrijk logistieke steun beloofd.

In het programma Pauw&Witteman zei de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk gisteren dat hij niet verwacht dat Nederland betrokken zal worden bij de interventie.

Niettemin steunt Nederland de acties van Frankrijk wel, zo liet minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans eerder weten. Algarije sloot gisteren de grenzen met Mali om de rebellen buiten de deur te houden.