Frankrijk stuurt na tegenslag Mali meer troepen

Frankrijk stuurt meer troepen naar Mali. De komende weken zal het Franse contingent worden uitgebreid van 750 naar 2.500 militairen. Dat heeft de Franse president François Hollande vandaag gezegd tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Frankrijk heeft vannacht dertig tanks en pantservoertuigen voor troepentransport van Ivoorkust naar Mali gevlogen. De Fransen willen zo snel mogelijk versterking krijgen van West-Afrikaanse landen. Militaire bevelhebbers uit de regio komen vandaag bijeen in de Malinese hoofdstad Bamako om te bespreken welk materieel nodig is en hoe de militaire alliantie met Frankrijk in de praktijk in zijn werk moet gaan.

Naar verwachting zullen de eerste Afrikaanse militairen volgende week in Mali arriveren. Nigeria zal de Afrikaanse troepenmacht gaan leiden en heeft 600 militairen toegezegd. Benin, Burkina Faso, Ghana, Niger, Senegal en Togo hebben ook troepen toegezegd. Maar Nigeria heeft al gewaarschuwd dat ze eerst getraind moeten worden voordat ze kunnen worden ingezet.

Vannacht hebben Franse gevechtsvliegtuigen opnieuw zware luchtaanvallen uitgevoerd op verschillende steden in Mali. Een van de doelen was het stadje Diabaly in regeringsgebied, dat gisteren werd veroverd door de rebellen. Een Malinese veiligheidsbron zei dat daarbij „zeker vijf extremisten zijn gedood en velen zijn verwond”. De inname van Diabaly kwam enkele uren nadat de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius had gezegd dat de opmars van de rebellen tot staan was gebracht.

Hollande en Fabius brengen vandaag een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten om de mogelijke verkoop van 60 Franse gevechtsvliegtuigen te bespoedigen. Fabius zei er vertrouwen in te hebben dat de Golfstaten hulp zullen aanbieden.

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteravond unaniem zijn steun uitgesproken voor de Franse interventie. De Veiligheidsraad was op verzoek van Frankrijk in spoedzitting bijeengekomen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat hij hoopte dat de interventie zou helpen „Mali’s constitutionele orde en territoriale integriteit” te herstellen.

Zeker elf Malinese militairen en een Franse helikopterpiloot zijn omgekomen sinds de Franse interventie vrijdag begon. Meer dan honderd islamitische extremisten zouden bij de Franse luchtaanvallen zijn gedood. (AP, Reuters, BBC)