Facebook krijgt nieuwe zoekfunctie - ‘houdt rekening met privacy’

Mark Zuckerberg, de directeur van Facebook, tijdens de persconferentie vanavond.
Mark Zuckerberg, de directeur van Facebook, tijdens de persconferentie vanavond. Foto AP / Jeff Chiu

Facebook krijgt een nieuwe zoekfunctie. Dat heeft de directeur van de sociale netwerksite, Mark Zuckerberg, vanavond gezegd. Met de functie kunnen mensen en plekken makkelijker worden opgezocht in de met de gebruiker gedeelde informatie.

Er werd door media reikhalzend uitgekeken naar de geheimzinnige persbijeenkomst die Facebook had belegd.

De nieuwe tool wordt door Zuckerberg Graph Search genoemd. Het hulpmiddel is bedoeld om Facebook-gebruikers via hun sociale contacten te laten zoeken naar informatie over, in eerste instantie, vier gebieden: mensen, foto’s, plaatsen en interesses.

Door middel van gewone zinnen - ‘vrienden die in mijn stad wonen’, ‘foto’s van de Eiffeltoren’ of ‘muziek die mijn vrienden leuk vinden’ - kan de zoektocht naar gelijkgezinden worden ingezet. Zo kan bijvoorbeeld een vriend in een bepaalde stad met een bepaalde filmvoorkeur nu gemakkelijk worden gevonden. Critici vonden de huidige zoekfuncties van Facebook inadequaat.

De zoekresultaten worden niet gefilterd op het beste resultaat, zoals in een zoekmachine als Google, maar op de mening van Facebook-vrienden over het gezochte onderwerp. De zoekfunctie is op dit moment alleen nog als eerste bètaversie beschikbaar en wordt gefaseerd ingevoerd. Volgens Zuckerberg is rekening gehouden met de privacy van Facebook-gebruikers. Informatie waar eerst geen toegang toe was, is nog steeds niet bereikbaar met de nieuwe tool.