Explosies in universiteit Syrische stad Aleppo: ‘zeker 82 doden’

De universiteit in de Noord-Syrische stad Aleppo is vandaag getroffen door een explosie. Daarbij zijn 82 mensen om het leven gekomen, heeft Syrië’s ambassadeur in de Verenigde Naties aan de Veiligheidsraad van de VN laten weten, meldt persdienst Reuters. Activisten in Syrië spraken van een zelfde aantal doden.

Bij explosies op de universiteit in Aleppo zijn zeker 52 mensen om het leven gekomen.
Bij explosies op de universiteit in Aleppo zijn zeker 52 mensen om het leven gekomen. Foto EPA / SANA

De universiteit in de Noord-Syrische stad Aleppo is vandaag getroffen door een explosie. Daarbij zijn 82 mensen om het leven gekomen, heeft Syrië’s ambassadeur in de Verenigde Naties aan de Veiligheidsraad van de VN laten weten, meldt persdienst Reuters. Activisten in Syrië spraken van een zelfde aantal doden.

Er vonden twee explosies bij de slaapzalen van de universiteit plaats. 82 studenten kwamen om het leven en meer dan hondervijftig studenten raakten gewond, zei de Syrische VN-ambassadeur. Het was vandaag de eerste dag van de examens voor studenten daar.

Of de explosies het gevolg waren van bomaanslagen of mortierbeschietingen is onduidelijk. Activisten in Aleppo beweerden dat de explosies het gevolg waren van overheidsaanvallen, terwijl een bron uit de regering in Damascus “terroristen” beschuldigt. Hiermee duidt de regering opstandelingen aan. Rebellen proberen leppo sinds de zomer in te nemen, maar zijn daar tot nog toe niet in geslaagd. De staatstelevisie gaf geen verdere details over de explosies of over slachtoffers.

Onder de doden zijn studenten en burgers die op de vlucht voor het geweld in de slaapzalen een onderkomen hadden gezocht.

Gevechten in rest Syrië duren voort

Elders in Syrië hadden vandaag opnieuw gevechten plaats tussen het leger en de opstandelingen. Onder meer in Beit Saham, Daraya, Ghouta en Mleiha, alle voorsteden van de hoofdstad Damascus, werd gevochten.

Het leger bestookte de regio Houla, in de centraal gelegen provincie Homs, opnieuw met mortieren. Zeker tien mensen kwamen om. De Lokale Coördinatiecomités, een verbond van activisten in Syrië, maakte melding van zeventien doden in Homs. Ook in de noordelijke provincies Aleppo en Idlib, de zuidelijke regio Daraa en de centraal gelegen provincie Hama vielen slachtoffers, aldus de activisten.

De opstand in Syrië, die inmiddels is verworden tot een burgeroorlog, duurt nu 22 maanden. Internationale pogingen om tot een oplossing van het conflict te komen zijn tot nu toe steeds doodgelopen.