Eindelijk een nieuw decor in thrillerland

Deon Meyer: Onzichtbaar. Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen. A.W. Bruna, 360 blz. € 19,95 ****

Een Zuid-Afrikaanse thrillerauteur die kan wedijveren met Michael Connelly, Henning Mankell, Arnaldur Indridason? Nog niet zo lang geleden zouden alleen ingewijden spontaan de naam van Deon Meyer hebben kunnen noemen. Meyer (1958) is een voormalig journalist, copywriter en merkenconsulent die sinds 1994 negen thrillers schreef. In eigen land oogstte hij meteen veel waardering, internationaal liet zijn doorbraak lang op zich wachten. Zeker in Nederland, waar de eerste vertalingen van zijn boeken onopgemerkt bleven. Maar sinds uitgeverij A.W. Bruna vorig jaar Meyer een nieuwe kans gaf, is de schepper van inspecteur Bennie Griessel ook hier doorgebroken. Het uit 2008 daterende 13 uur werd door Vrij Nederland uitgeroepen tot ‘Thriller van het Jaar’ en sindsdien liggen de boeken van Meyer, vier titels, in stapels naast de kassa.

Onlangs verscheen Onzichtbaar (2007) waarin niet de met drankzucht en huwelijksproblemen worstelende inspecteur Griessel de hoofdrol speelt, maar Lemmer, een lijfwacht met een duister verleden. Deze ex-crimineel moet een rijke, blanke vrouw beschermen die op zoek gaat naar haar broer, die twintig jaar geleden zou zijn gestorven. De vrouw is er echter van overtuigd dat zij haar broer enkele dagen daarvoor op het journaal heeft gezien, als verdachte van de moord op een medicijnman en vier stropers. Zodra ze bij de politie vragen over hem gaat stellen, wordt de vrouw bedreigd en daarna aangevallen en bijna vermoord. Als de vrouw in het ziekenhuis is beland, opent Lemmer de jacht op haar aanvallers.

Meyer combineert als thrillerschrijver het beste van sommige van zijn collega’s. Zijn dialogen kunnen soms net zo knisperen als die van Elmore Leonard. De snelle actie in zijn verhalen en zijn plots kunnen zo spannend zijn als bij Lee Child en Stieg Larsson. Zijn hoofdpersoon Bennie Griessel is als personage net zo overtuigend als Kurt Wallander of John Rebus (de hoofdpersoon in de boeken van Ian Rankin). En Meyer schrijft bijna zo goed als Indridason en zelfs beter, want minder wijdlopig, dan Mankell.

Ook fijn is dat Meyer thrillerliefhebbers een nieuw decor biedt. De tekortkomingen van de Zweedse welvaartsstaat, de kleine misdaad in Reykjavik en de VS als toneel van drugs- en geweldszaken, het is heel vertrouwd. Meyer gunt je ook een leerzame blik op de complexe Zuid-Afrikaanse samenleving: corruptie bij overheden en politie, de spanningen tussen rassen en stammen, de bedreigde fauna en flora. Uitgeverij Bruna, een beetje opschieten graag met die overige vijf boeken van Deon Meyer.