Dopingplan zonder Argos-ploeg

Renners van twee Nederlandse profploegen moeten een verklaring ondertekenen waarin zij openheid van zaken geven over mogelijk dopinggebruik. Als de renners van Blanco Pro Cycling (voorheen Raboploeg) en Vacansoleil weigeren deze verklaring te ondertekenen, volgt ontslag.

Dit staat in een plan dat wielerunie KNWU, de Nederlandse Dopingautoriteit en de twee ploegen gisteren hebben gepresenteerd. De derde Nederlandse profploeg, Argos-Shimano heeft het plan niet ondertekend. Argos-directeur Iwan Spekenbrink vindt de aanpak van doping onvoldoende. „Ik mis in de plannen een toekomstvisie”, zei Spekenbrink tegenover dagblad Trouw. Niettemin spreekt directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit van „een historisch akkoord”. Aan de overeenkomst is maanden van intensief overleg voorafgegaan.

Renners die na 1 januari 2008 doping hebben gebruikt, worden bij Blanco en Vacansoleil direct ontslagen. Voor dopinggebruik voor die datum gaan lichtere straffen gelden. Betrokken renners worden zes maanden op non-actief gesteld en krijgen een boete van drie maandsalarissen. Als achteraf blijkt dat renners de verklaring van gedrag niet naar waarheid hebben ingevuld, leidt dat alsnog tot ontslag.

Voor 1 april 2013 krijgen alle werknemers van de ploegen (renners, begeleiders, ploegleiders) een ‘verklaring van gedrag’ voorgelegd. In het plan valt verder te lezen dat renners en ploegleiders die meer dan zes maanden geschorst zijn geweest vanwege een dopingvergrijp, niet meer worden aangenomen .

„Het herwinnen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij het publiek is meer gediend met een waarheid dan met stelselmatige ontkenningen die vanwege alles wat er al bekend is door het publiek vaak niet of nauwelijks meer worden geloofd”, staat in de gemeenschappelijk verklaring.

„Gezocht is naar een aanpak die een evenwichtige balans kent van enerzijds sancties, en anderzijds rekening houdt met het belang en perspectief voor betrokkenen”, schrijven de partijen in het plan, dat doping in het wielrennen moet tegengaan.

De Dopingautoriteit zal volgens Ram geen rol spelen bij de opstelling van de verklaring van gedrag. „We zullen de antwoordformulieren uiteraard wel opslaan in ons archief”, verklaarde hij gisteren tegenover het ANP. Volgens Ram zijn er schikkingen mogelijk als renners volledig meewerken.