‘Debutenwebsite stopt na forse claim fotograaf’

De website literairedebuten.nl, waar Nederlandse literaire debuten werden besproken, houdt er volgens ooteoote.nl mee op. Het sluiten van de website zou te maken hebben met een claim van een fotograaf na oneigenlijk gebruik van haar werk.

‘Deze site is offline’. Wie een bezoek brengt aan de website literairedebuten.nl krijgt alleen deze mededeling te lezen. Reden hiervoor, zo schrijft Arnoud van Adrichem van ooteoote.nl, is een vergoeding die fotografe Quintalle Nix eist van een van de initiatiefnemers van literairedebuten.nl, Hans Vervoort.

In een persbericht legt Vervoort uit wat er is gebeurd. Eind december vorig jaar stuurde Nix Vervoort een rekening van een kleine 1000 euro, nadat op literairedebuten een paar keer gebruik gemaakt was van haar werk in ‘thumbnail’-formaat, kleine foto’s dus.

Nix maakte de foto’s voor enkele uitgeverijen, literairedebuten nam die over in de veronderstelling met rechtenvrij materiaal van doen te hebben. Nix’ rekening betekent volgens Vervoort meteen het einde van zijn website, daar deze ‘pro bono’ wordt gemaakt en er dus geen geld beschikbaar is. Nix is volgens Vervoort de enige fotograaf die op de deur heeft geklopt voor een vergoeding. Vervoort zegt de rekening te zullen voldoen maar heeft zijn site offline gehaald om meer claims te voorkomen.

De website heeft twee jaar bestaan en recenseerde 110 literaire debuten.

Tzum sprak inmiddels met mevrouw Nix. Ze noemt Vervoort een ‘bad loser’.