De belletjes op het strand als bron van Fosters werk

A general view shows the interior of the Pyramid of Peace and Accord in Astana September 12, 2006. The 62-metre high pyramid designed by British architect Lord Norman Foster was commissioned by President Nursultan Nazarbayev to host a congress of world religious leaders, an event he dreamt up in order to put Kazakhstan on the map as a serious player in global affairs. Picture taken September 12, 2006. To match feature KAZAKHSTAN PYRAMID REUTERS/Michael Steen (KAZAKHSTAN)
A general view shows the interior of the Pyramid of Peace and Accord in Astana September 12, 2006. The 62-metre high pyramid designed by British architect Lord Norman Foster was commissioned by President Nursultan Nazarbayev to host a congress of world religious leaders, an event he dreamt up in order to put Kazakhstan on the map as a serious player in global affairs. Picture taken September 12, 2006. To match feature KAZAKHSTAN PYRAMID REUTERS/Michael Steen (KAZAKHSTAN) REUTERS

Close Up: Norman Foster - ArchitectNed. 2, 22.55 - 23.55 uur

Twee gebouwen in Nederland heeft Norman Foster (1935) gebouwd: een kantoortoren in Rotterdam en een in Amsterdam. Geen van de twee heeft de documentaire over de Britse sterarchitect van de Spaanse filmers Norberto López Amado en Carlos Carcas over de Britse sterarchitect gehaald. Ze behoren dan ook niet tot Fosters beste werk, dat onder meer het hoogste viaduct ter wereld (in het Franse Milau), het duurste gebouw ter wereld tot 1986 ( in Hongkong) en de verbouwing van het Rijksdaggebouw (in Berlijn) omvat.

Amado en Carcas laten de beelden van Fosters strakke, high-techarchitectuur vergezeld gaan van gruwelijke minimal music-achtige muziek en een plechtige Engelse stem. Die zorgen voor een wee makende sfeer van heilig ontzag. Gelukkig worden de architectuurbeelden onderbroken door commentaar van bekendheden als Bono, Alain de Botton, Anish Kapoor en Foster zelf. De laatste vertelt niet alleen over zijn gebouwen maar ook over zijn sappelende ouders, de dood van zijn eerste vrouw, zijn eigen ziektes en zijn sporten, wielrennen en langlaufen.

Voor het mooiste moment zorgt Richard Buckminster Fuller (1898-1983), de excentrieke Amerikaanse uitvinder-ingenieur die bepalend was voor Fosters opvattingen. In oude beelden verbaast Buckminster Fuller zich enthousiast over de belletjes van het schuim dat golven op het strand achterlaten.