Dan maar telefonisch vergaderen in de auto

Straatbeeld in Den Haag.
Straatbeeld in Den Haag. Foto Floren van Olden

We gingen van Breda naar Utrecht om de files te zien. Het begon met het zoeken naar een borstel waarmee we een halve meter sneeuw van de auto konden verwijderen. De motor startte meteen. Vervolgens begonnen de parkeersensoren waarschuwend te krijsen, zonder dat er andere auto’s in de buurt waren. De sensoren waren in de war door aangekoekte sneeuw op de auto. Daarna stapvoets rijden over de binnenwegen. Zwabberende fietsers ontwijken. Files voor stoplichten. Een tergend voorzichtige draai naar de snelweg. En na enkele kilometers een tankstation, nuttig om ervaringen uit te wisselen met reizigers die het nog veel moeilijker hebben gehad dan wij.

Vrachtwagenchauffeur Raymond heeft vanochtend een uur lang vergeefs geprobeerd zijn truck met oplegger de helling van een bedrijventerrein op te krijgen. „Uiteindelijk bleek iemand sneeuwschuivers en zout te hebben en ben ik met rokende banden omhooggekomen.” Nu staat hij met pech langs de kant. „Ik rij de snelweg op, ik hoor een knal en ik zie vonken.” Hij ligt onder zijn truck, een petje omgekeerd op zijn hoofd, zijn spijkerbroek doornat van de sneeuw. De meeste andere weggebruikers kunnen nog wel glimlachen om hun eigen leed. Winny Dinc gaat naar een internationale bijeenkomst van de verpakkingsindustrie maar kon vanaf haar woonplaats Etten-Leur de snelweg niet op. Ze lacht. „Nu ben ik waarschijnlijk de enige die te laat komt, terwijl ik in de buurt woon.” Gilbert Parmentier, als servicetechnicus voor medische apparaten goed voor zo’n 65.000 kilometer per jaar op de weg, is vanochtend vroeg uit de Betuwe vertrokken naar een vergadering in Antwerpen en is nu weer op weg naar Gorinchem. Onderweg zag hij de achterkant van een auto zwabberen. „Die ging de samba doen.” Oorzaak is de achterwielaandrijving. „Dan ben je in het nadeel.” Een man in pak ligt te slapen in zijn auto. Hij wordt wakker en vertelt dat hij zijn afspraken in Den Bosch en Arnhem heeft afgezegd en nu in de auto telefonisch vergadert. Trucker Jan van de Brakel reist met vrieskippen naar Antwerpen en vindt dat veel automobilisten te voorzichtig rijden. „Daar krijg je lange files van.” Nu moet hij pauzeren om zich aan de rijtijden te kunnen houden. Zo passen wij reizigers ons aan. Het sneeuwen houdt aan. Als we verder willen rijden, ligt er opnieuw een wit pak op de auto.