correcties & aanvullingen

Kerry en Fonda

Bij het artikel over John Kerry, de voorgedragen Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (14 januari, bijlage De Wereld), stond een foto van John Kerry met de actrice Jane Fonda, die genomen zou zijn tijdens een protest tegen de Vietnam-oorlog. Dit blijkt een gemanipuleerd beeld, gemaakt door anti-Kerry-activisten toen Kerry kandidaat was voor het Amerikaanse presidentschap in 2004. Zij combineerden twee losse foto’s: één van Kerry tijdens een anti-oorlogsprotest, en één van Fonda tijdens een vergelijkbare bijeenkomst. Kerry was een gedecoreerde oorlogsveteraan, Fonda (‘Hanoi Jane’) onder veteranen intens gehaat omdat ze naar Hanoi was gereisd, de hoofdstad van de vijand.

Onder meer The New York Times publiceerde de foto en moest naderhand vaststellen dat ze zich om de tuin had laten leiden. De gemanipuleerde foto geldt sindsdien als voorbeeld van ‘dirty campaigning’. Sinds 2004 staat dit beeld in het archief van de krant – maar tot vandaag zonder waarschuwende ‘bijsluiter’ dat het om een manipulatie gaat.