‘Armstrong getuigt tegen bestuurders wielerunie’

Lance Armstrong is bereid te getuigen tegen bestuurders van de internationale wielerunie (UCI) die volgens hem betrokken zouden zijn geweest bij dopegebruik. In de periode dat Armstrong zeven keer de Tour de France won (1999-2005), was de Nederlander Hein Verbruggen voorzitter van de UCI. Ook wil de Amerikaan getuigen tegen de huidige UCI-voorzitter Pat McQuaid en officials van zijn voormalige ploeg US Postal.

Armstrong zegt dit volgens twee bronnen van The New York Times en een bron van AP in het interview met Oprah Winfrey dat donderdag wordt uitgezonden en gisteravond werd opgenomen in een hotel in Armstrongs woonplaats Austin.

In de uitzending bekent Armstrong dopegebruik. Hij heeft met voorzitter Travis Tygart van de Amerikaanse antidopingorganisatie (Usada) gesproken over strafvermindering. Als de oud-renner getuigt tegen anderen in de wielersport die betrokken zijn bij doping, wordt de levenslange schorsing omgezet in vier of acht jaar. De 41-jarige Texaan kan zo zijn triatloncarrière vervolgen.

Armstrong wordt er door Usada van beschuldigd spil te zijn geweest in een grootschalig dopingnetwerk. Zijn Tourzeges raakte hij kwijt.

Armstrong wil getuigen tegen bestuurders die hem de hand boven het hoofd zouden hebben gehouden. Verbruggen nam als UCI-voorzitter ongeveer acht jaar geleden 125.000 dollar aan die Armstrong de UCI schonk „om de strijd tegen doping te steunen”. Verbruggen, nu erevoorzitter van de UCI en erelid van het IOC, gaat deze week in wielertijdschrift De Muur op deze zaak in.

In de zaak die oud-collega Floyd Landis tegen hem heeft aangespannen wil Armstrong, die niet zou getuigen tegen andere renners, wél getuigen tegen officials van zijn toenmalige ploeg US Postal. Landis beschuldigt Armstrong ervan met geld van staatsbedrijf US Postal een door de belastingbetaler gefinancierd dopingnetwerk te hebben onderhouden. Het Amerikaanse ministerie van justitie beslist binnenkort of het zich in deze zaak bij Landis aansluit.

Voor het interview met Winfrey bezocht Armstrong het kantoor van Livestrong, zijn stichting tegen kanker. Hij zei het te betreuren mensen te hebben teleurgesteld en dat het schandaal voor zo veel stress heeft gezorgd. Hij gaf daar geen doping toe. „Sommige medewerkers waren in tranen, ook Armstrong moest soms even slikken”, zegt een woordvoerder van Livestrong in The New York Times. „Maar iedereen was blij hem weer te zien.”