Oprah: Armstrong bekent, maar niet zoals ik had verwacht

Lance Armstrong heeft zijn dopinggebruik weliswaar opgebiecht, maar niet op de manier zoals Oprah Winfrey had verwacht. “Iedereen moet zijn eigen conclusies trekken”, zei ze over het gesprek dat ze hield met Amrstrong. Dat verklaarde ze vandaag in de ochtendshow CBS This News.

Armstrong en Oprah Winfrey tijdens het interview gisteren in Austin, Texas. Foto REUTERS/Harpo Studios, Inc/George Burns/Handout

Lance Armstrong heeft zijn dopinggebruik weliswaar opgebiecht, maar niet op de manier zoals Oprah Winfrey had verwacht. “Iedereen moet zijn eigen conclusies trekken”, zei ze over het gesprek dat ze hield met Armstrong. Dat verklaarde ze vandaag in de ochtendshow CBS This News.

De Amerikaanse talkshowkoningin hield naar eigen zeggen een goed gevoel over aan het interview, waarvan donderdag het eerste deel wordt uitgezonden. Volgens Oprah worden vrijwel alle belangrijke vragen beantwoord.

“Ik had het gevoel dat hij er echt klaar voor was om deze vragen te beantwoorden. Ik was tevreden met de antwoorden. Het was een intens gesprek. En aan het eind van de 2,5 uur waren we allebei uitgeput.”

Op de vraag van de interviewer of Armstrong zijn antwoorden erg goed had voorbereid zegt Oprah:

“Dat moeten mensen zelf maar beoordelen. Ik wil daar geen oordeel over uitspreken. Ik had het gevoel dat hij serieus was, bedachtzaam en dat hij zich zeker goed voorbereid had. Hij had ook een team mee waaronder advocaten, maar die wilde ik niet bij het gesprek hebben. Ze mochten na afloop commentaar geven, maar ze hebben niets gezegd.”

Het interview dat ze gisteren heeft opgenomen met de oud-renner wordt in twee delen uitgezonden omdat er te veel “goed materiaal” is. De volledige 2,5 uur wordt uitgezonden. Oprah:

“Het zou bijna onmogelijk zijn om daar tachtig minuten uit te snijden. Om de helft van al het materiaal op de montagevloer te laten liggen terwijl miljoenen mensen op dit moment en op zijn antwoorden jaren hebben gewacht, dat leek me geen goed idee.”

Lunchen op Hawaii

Oprah onthulde ook nog hoe ze Armstrong zover had gekregen om het interview aan haar te geven, iets waar ongeveer alle journalisten ter wereld bij wijze van spreken een moord voor hadden willen doen. Ze stuurden hem een paar maanden geleden een email met een interviewverzoek. Hij antwoordde dat hij op dat moment niet wilde praten, maar dat ze misschien tijdens zijn vakantie in Hawaii konden lunchen een paar weken later aangezien Oprah daar zelf ook een huis heeft.

Oprah bleef uiteindelijk twee extra dagen om de afspraak af te stemmen en wist hem kennelijk over te halen in te stemmen met een interview.

Armstrong wil getuigen tegen bestuurders die op de hoogte waren van dopinggebruik

In het interview zou Armstrong ook gezegd hebben dat hij bereid is te getuigen tegen bestuurders in de wielerwereld die op de hoogte waren van de dopingpraktijken. Het zou dan voornamelijk gaan om bestuurders van wielerunie UCI, zoals de oud-voorzitter, de Nederlander Hein Verbruggen en de huidige UCI-voorzitter Pat McQuaid. Ook zou hij tegen officials van zijn voormalige ploeg US Postal willen getuigen. Hij zou niet van plan zijn te getuigen tegen andere wielrenners.

De ex-renner, die sinds de publicatie van het Usada-rapport al zijn Tourzeges kwijtraakte, heeft met de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada gesproken over strafvermindering. Als de oud-renner getuigt tegen anderen, wordt de levenslange schorsing omgezet in vier of acht jaar. De 41-jarige Texaan kan zo zijn triatloncarrière vervolgen, waar hij fanatiek aan meedoet sinds hij stopte met wielrennen.

Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong Had an absolute blast running the #grassroutesfest this AM. This old dog suffered in the collegiate race.. Congrats @davidfuent on the win!

Het lijkt er in die zin op alsof hij een beetje schoon schip probeert te maken: voorafgaand aan het gesprek met Oprah gisteren bood hij al zijn verontschuldigingen aan tegenover het personeel van Livestrong, de stichting die hij zelf oprichtte om kanker te bestrijden.

Het interview wordt in Nederland uitgezonden van donderdag op vrijdag om 3.00 uur ’s nachts op TLC en op de site van Oprah, en in de nacht van vrijdag op zaterdag op dezelfde tijd.