Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

‘Armstrong bekent doping en wil getuigen tegen bestuurders’

Lance Armstrong heeft volgens bronnen zijn dopinggebruik toegegeven in een interview met Oprah. Ook zou hij bereid zijn te getuigen tegen bestuurders. Foto AFP / Gabriel Bouys

Lance Armstrong heeft tijdens zijn interview met Oprah Winfrey bekend dat hij doping heeft gebruikt. Dat meldt AP op basis van een anonieme bron. Het interview met Armstrong werd gisteren opgenomen op de ranch van Armstrong in Austin.

Het interview wordt in Nederland van donderdag op vrijdag om 3.00 uur ’s nachts integraal uitgezonden op TLC.

Twitter avatar Oprah Oprah Winfrey Just wrapped with @lancearmstrong More than 2 1/2 hours . He came READY!

‘Armstrong bereid om te getuigen’

The New York Times meldt dat Armstrong in het interview heeft gezegd dat hij bereid is om te getuigen tegen bestuurders in de wielerwereld die op de hoogte waren van de dopingpraktijken. Het zou dan voornamelijk gaan om bestuurders van wielerunie UCI. Armstrong zou niet van plan zijn te getuigen tegen andere wielrenners.

Volgens de bron van AP was het gesprek ‘af en toe emotioneel’.

‘Excuses voor Livestrong-personeel’

Gisteren werd al bekend dat Lance Armstrong zich heeft verontschuldigd tegenover het personeel van Livestrong, de stichting die hij zelf oprichtte om kanker te bestrijden. Hij ging daar langs voor het begin van de opnames van het interview. Armstrong verontschuldigde zich voor het teleurstellen van het Livestrong-team en het feit dat hij de stichting op het spel heeft gezet. De ex-wielrenner bekende voor het personeel niet onomwonden dat hij doping heeft gebruikt.

Armstrong moet vrezen voor rechtszaken

Het is de eerste keer sinds oktober dat de oud-wielrenner uitgebreid over de affaire praat. In die maand kwam het Amerikaanse antidopingagentschap Usada met een vernietigend rapport over zijn dopegebruik. Armstrong wordt er door Usada-voorzitter Travis Tygart van beschuldigd de spil te zijn geweest in “het meest geavanceerde en succesvolle dopingprogramma dat de sport ooit gekend heeft”.

NRC Handelsblad schetste deze week de voor- en nadelen van een bekentenis voor Armstrong:

“Met een bekentenis brengt Armstrong zijn levenslange schorsing terug tot vier of acht jaar, waardoor hij zijn carrière als triatleet kan voortzetten. Ook de reputatieschade voor zijn stichting Livestrong wordt beperkt.

Aan de andere kant moet Armstrong vrezen voor rechtszaken waarin miljoenen euro van hem worden geëist. Zo claimt verzekeringsmaatschappij SCA elf miljoen dollar wegens een onrechtmatig uitgekeerde bonus voor een Tourzege. The Sunday Times wil de half miljoen dollar terug die het moest betalen toen het Armstrong ‘ten onrechte’ van dopegebruik beschuldigde.”

De overheden van de staat Zuid-Australië hebben ook laten weten dat ze willen dat Armstrong enkele miljoenen dollars terugbetaalt als hij met een bekentenis komt. Armstrong won het geld in de Tour Down Under in 2009, 2010 en 2011.