Apple en Dell voeden onrust in techsector

De koersen reageren wild op mogelijke tegenvallers bij Apple en een einde aan de beursnotering van pc-maker Dell.

Niets is voor eeuwig, zeker niet in de techsector. Daar kunnen twee Amerikaanse giganten, Apple en Dell, over meepraten.

Dell veroverde eind jaren negentig de pc-markt met computersystemen die je op maat kon laten bouwen. Anno 2012 zijn weinig consumenten nog geïnteresseerd in wat er onder de motorkap zit: ze graaien een laptop van het schap als ze er een nodig hebben. Dell is wereldwijd de nummer 3 leverancier, en verliest snel terrein ten opzichte van HP en Lenovo. De pc-markt kromp afgelopen jaar nog eens met 4,9 procent, maakte onderzoeksbureau Gartner gisteren bekend.

Dell richtte zich meer op zakelijke klanten en wist ondanks de terugkeer van topman Michael Dell in 2007, geen succes te behalen in de smartphone- en tabletmarkt. Geen Steve Jobs-effect dus.

Gisteren kon Dell beleggers nog een keer verrassen, met aanhoudende geruchten over een beursexit. De koers piekte met 13 procent.

Apple, tot september 2012 de onwankelbare beursfavoriet dankzij de opmars van iPhones en iPads, zit in een dalende lijn. Het aandeel verloor gisteren 4 procent en zakte even onder de 500 dollargrens.

De reden: beleggers zijn ongerust door onbevestigde berichten dat Apple de orders heeft teruggeschroefd voor onderdelen van de iPhone 5. Mogelijk omdat de vraag naar de luxe smart-phone achterblijft bij eerdere verwachtingen.

Het publiek wil meer keuze in schermgrootte en prijs, Apple zweert bij één oermodel telefoon. Concurrent Samsung is marktleider met de Galaxy-serie, waar er tot nu toe 100 miljoen van zijn verkocht.

De opmars van Chinese telefoonmakers, het wanhopige marketinggeweld van Microsoft en Research in Motion (BlackBerry) zetten de markt verder onder druk. Dat heeft ook consequenties voor Samsung.

En wat doet Apple? Wil het marktaandeel behouden ten koste van zijn (zeer hoge) winstmarge, dan bouwt het een budget-iPhone. Net zoals een meer betaalbare iPad-mini de opmars van Android-tablets moet stoppen. Volgende week, als Apple zijn kwartaalcijfers presenteert, blijkt of die strategie geslaagd is.

Kleiner en goedkoper is leuk, maar innovatie is de beste remedie. Besturingssysteem iOS is na zes jaar aan vernieuwing toe en er is nog steeds geen baanbrekende Apple-tv – de droom van wijlen Steve Jobs.

Als Apple zijn orders terugschroeft, kan dat ook betekenen dat de hele markt voor high-end-smartphones verzadigd dreigt te raken. Leveranciers houden rekening met een nieuwe ‘bodem’ in de cyclische vraag naar chips, zeker als het gaat om consumentenelektronica.

ASML, dat lithografiemachines levert voor de massaproductie van processors en geheugenchips, is doorgaans een betrouwbare barometer voor de techsector. Afgelopen najaar meldde het Veldhovense bedrijf al, dat fabrikanten weinig investeren in de productie van geheugenchips. Donderdag maakt ASML zijn jaarcijfers bekend.