'Als ik had doorgeleerd, was ik jaren verder met mijn leven'

Sven Esser (26) maakte zijn opleiding niet af, gebruikte drugs en belandde in de cel. Nu hoopt hij dat scholieren van zijn fouten leren.

Netherlands, Maastricht, 14..01.2013 Sven Esser, voortijdig schoolverlater, nu als video-editor werkzaam bij Kracht12. foto Chris Keulen
Netherlands, Maastricht, 14..01.2013 Sven Esser, voortijdig schoolverlater, nu als video-editor werkzaam bij Kracht12. foto Chris Keulen

„Toen ik achttien was, had ik het helemaal gehad met school. Ik heb nog wel een vmbo-diploma gehaald op een agrarisch opleidingscentrum – ik wilde misschien iets met dieren of planten doen – maar zodra ik niet meer leerplichtig was, ben ik gestopt met leren.

„Mijn ouders bekommerden zich nooit om mijn school. Ze waren allebei de hele dag aan het werk. En mijn moeder had ook nog eens borderline. Thuis ging het vooral om conflicten vermijden. Hoe minder er gepraat werd, hoe beter.

„Ik ben zo snel mogelijk het huis uitgegaan en kwam terecht in een leefgroep, een vanuit jeugdzorg georganiseerde woonvorm voor jongeren die niet meer thuis kunnen wonen. In die periode is het misgelopen: ik raakte aan de harddrugs, deed criminele dingen en werd uiteindelijk de groep uitgezet. Daarna heb ik een tijd op straat geleefd, in Maastricht.

„Na drie jaar besloot ik dat ik toch iets van mijn leven wilde maken. Ik ging terug naar school: de koksopleiding op het mbo. Daar stond na een paar maanden helaas de politie voor de deur. Ik had me schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Daarvoor heb ik een celstraf van tweeënhalve maand gekregen. Toen ik weer buiten stond, heb ik opnieuw geprobeerd mijn leven op te pakken.

„Inmiddels heb ik een mbo-opleiding grafisch ontwerpen afgerond en nu ben ik bezig aan een vervolgstudie video editing.

„De afgelopen drie jaar heb ik veel steun gehad van een communicatiebureau uit Maastricht, Kracht 12. Zij zijn de bedenkers van het LEFteam. Dat bestaat uit jongeren die voortijdig van school zijn gegaan en nu de klassen langsgaan en vertellen waar het voor hen misging. Ik doe daar ook aan mee. We leggen uit hoe je kunt voorkomen dat je zonder diploma komt te zitten.

„Ik heb mijn verhaal nu zo’n honderd keer verteld. Je merkt dat leerlingen beter opletten, omdat ik uit mijn eigen ervaring put. Dat is toch iets anders dan een voorlichtingspraatje van iemand die het goed bedoelt, maar die verder afstaat van wat leerlingen meemaken in hun leven.

„Mijn belangrijkste tip: zoek hulp. Je moet niet proberen alles zelf op te lossen. Jongeren die met hun opleiding stoppen, hebben bijna altijd meer problemen dan alleen op school. Ik ook. En ik liep ervoor weg. Maar daarmee vergooide ik tegelijk mijn toekomst.

„Ik ben nu 26, en ik ben nog steeds bezig met school. Als ik gewoon had doorgeleerd, was ik al jaren verder geweest met mijn leven.”