AFM wil meer pensioenrechten voor jongeren

Utrecht, 13-09-2011, 50 Plus Beurs Utrecht / Jaarbeurs. foto: Michael Kooren/ANP
Utrecht, 13-09-2011, 50 Plus Beurs Utrecht / Jaarbeurs. foto: Michael Kooren/ANP CNV Jongeren voeren actie voor meer solidariteit tussen de generaties bij 50PlusBeurs in Utrecht. Foto ANP / Michel Kooren

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat jongeren voor hun pensioenpremie meer pensioenrechten krijgen voor dezelfde premie. De premie die jongeren betalen, staat lang vast in de pensioenkas en levert daardoor relatief meer rendement op dan wat ouderen inleggen. Dat zei AFM-bestuurder Harman Korte gisteren op een pensioencongres meldt Het Financieele Dagblad vandaag.

Hoewel jongeren en ouderen hetzelfde percentage premie betalen bouwt iedereen dezelfde rechten op. Maar aangezien de premies van jongeren langer renderen, dragen ze dus uiteindelijk meer bij aan het pensioen, maar krijgen hetzelfde.

Jongeren wisselen vaker van baan

Daarnaast is het probleem dat jongeren vaker van baan wisselen en daarmee vaak ook van pensioenfonds. Bij het pensioenfonds waar zij op jongere leeftijd zitten, maakt de ingelegde premie veel rendement, maar daar ziet de jongere zelf weinig van terug. Als de jongere op latere leeftijd bijvoorbeeld zzp’er wordt of de arbeidsmarkt verlaat, profiteert degene niet van het voordeel dat ouderen hebben om een tijd lang relatief weinig premie betalen.

Volgens Korte ‘kan de huidige subsidie van jong naar oud niet langer op begrip rekenen.’ Zijn voorstel is dat jongeren ofwel dezelfde pensioenrechten houden en daarvoor minder premie hoeven te betalen, ofwel meer rechten krijgen voor hun huidige premie. Zijn voorkeur gaat uit naar het laatste.