‘Zestig rebellen gedood in Mali’ - dreigement aan adres Fransen

Archieffoto van islamitische rebellen in Mali, die de afgelopen dagen het slachtoffer werden van Franse luchtaanvallen. Foto AFP / Romaric Ollo Hien

Bij Franse bombardementen in en rond de noordelijke stad Gao in Mali zijn gisteren meer dan zestig islamitische rebellen gedood. Dat meldt persbureau AFP. De Franse regering benadrukt ondertussen dat de militaire operatie in Mali van korte duur zal zijn.

Gisteren kwam het bericht dat een deel van de islamitische rebellen Gao was ontvlucht door de hevige bombardementen van de Franse luchtmacht. Al vier dagen duurt de Franse operatie tegen de islamitische strijders in Mali nu, die begon nadat interim-president Dioncounda Traoré de hulp inriep van de voormalige kolonisator.

Inwoners van Gao vertelden aan AFP dat de islamitische rebellen, die zich vannacht in huizen hadden verscholen, de straat op kwamen om de lichamen van hun omgekomen medestrijders veilig te stellen. Bij de Franse bombardementen in Gao en andere steden als Konna vielen tot nu toe elf burgerdoden, meldde de regering van Mali gisteren. Ook zouden meer dan zestig mensen gewond zijn geraakt.

Franse operatie ‘kwestie van weken’

Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zegt vanochtend in Franse kranten dat de Franse operatie in Mali een kwestie van weken is. “We hebben niet de intentie voor altijd te blijven”, aldus Fabius, die een vergelijking met de westerse missie in Afghanistan ongepast vindt. Fabius benadrukte dat Frankrijk heeft ingegrepen om te voorkomen dat de rebellen heel Mali onder controle zouden krijgen. Nederland sprak gisteren steun uit voor het Franse ingrijpen.

De islamitische strijders in Mali dreigen al een paar dagen met wraak voor de Franse acties in Mali. Een woordvoerder van de rebellen zei vanochtend tegen AFP dat er in reactie op de bombardementen aanslagen “in het hart van Frankrijk” zullen worden gepleegd. Frankrijk heeft volgens de rebellen de oorlog verklaard aan de islam. Uit vrees voor aanslagen waren dit weekend al extra veiligheidscontroles op Franse vliegvelden en bij openbare bijeenkomsten in Parijs.

    • Pim van den Dool